Silnik 1.2 8V 69KM - nie odpala za 1 razem
Pacjent silnik: Fiat 1.2 8V FIRE MPI VVT 69KM (Panda II, Panda III, 500 II, 500 II FL, Punto Evo, Punto 2012, Ford KA MK2)
Objawy: jak się zrobiło trochę cieplej, nie chce odpalać za 1 razem :/
Przy próbie uruchomienia silnika, obroty skoczą do troszkę ponad 1000, tak jak by miał zamiar odpalić, po czym spadają i silnik gaśnie.
Za drugim zakręceniem, odpala bez problemów.
Spotkał się ktoś z takimi objawami i czego to może być przyczyna ?
Podpytywałem się znajomych mechaników, to jeszcze info mam takie że może rozrusznik pada, ma za małe obroty i problem z odpaleniem, bo jak dodam delikatnie gazu to odpala za pierwszym strzałem.
Wczoraj podłączyłem OBD i nie pokazuje żadnych błędów.
Wymienione przewody i świece + pompa paliwa, niestety bez pozytywnego rezultatu.
Co to za chochlik może być ?
Filmik z uruchomienia autka, niestety złośliwość chciała że odpalił za 1 razem :/
Te "mechaniki" to cienkie bolki.
Ale co, tak nagle problem, czy coś było robione ostatnio? Albo ten związek z temperaturą jest podpowiedzią (jakiś czujnik).
Tych znajomych "mechaników" to zmień, bo bzdury plotą i nie znają Fiatów (wstyd się wyłożyć na FIRE 8V). Kompromitacja.
OBD2 - użyj prawidłowego programu do grupy Fiat: FES, MES, AlfaOBD. Filmik bezwartościowy, pokazuje bzdury (np. ciśnienie w dolocie po przeliczeniu to prawie idealna próżnia, silniki tyle nie generują) oraz nie wiesz kompletnie na co patrzeć (co zarejestrować).
Macie to zdiagnozować, a nie podstawiać części na oślep (te "świece i przewody" to typowy zestaw niekumatego, + pompę się mierzy, a nie wymienia na pałę).