Witam mam w Cromce problem z anteną,i chcę ją wymienić , podrzuci ktoś jaką kupić?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam mam w Cromce problem z anteną,i chcę ją wymienić , podrzuci ktoś jaką kupić?
Fabrycznie do navi szła antena 51819861.
Jeżeli nie oryginał to:
Antena to tak naprawdę 3 anteny w jednym z elektroniką w podstawie na dachu która lubi zgnić: GPS/FM/GSM
Możesz kupić sam moduł GPS i przykleić pod deską/przed szybą czołową - koszt to jakieś 30 zł i nawigacja odżyje
Wzmacniacz FM - tu jest gorzej bo radio dostarcza +12V w przewodzie antenowym i musisz znaleźć wzmacniacz FM, który też to wykorzystuje lub bawić się w kondensatory separujące +12V
Antena GSM to tylko prosty drut z tego co pamiętam, nie ma wzmacniacza.
PS
Navi ma wbudowany układ diagnozujący z która częścią jest problem. Zostawiałem linki na tym portalu jak to uruchomić i jak sprawdzić.
Settember - mam taką radio i GPS. Nowa sztuka... Z legalnego źródła w dobrej cenie :-)
jaka to cena?
210 z batem i wysyłką.
Dzięki pomyślę
Nówki sztuki taniej nie kupisz :-) Na Alledrogo przynajmniej z 650 pln...
Jesli radio odbiera dobrze, zawsze można kupić oddzielną antenę GPS z wtyczką Fakra. Ja tak zrobiłem swego czasu w swojej Cromie. Na Alledrogo taką antenę można kupić za ok 50 pln.
Ja kupiłem od jakiegoś BMW antena GPS i FM, brak anteny GSM (ale wiadomo, że to w dzisiejszych czasach troche bez sensu), za jakieś 120zł około. Pasowała bez kłopotu zamiast anteny od Cromy, chodzi zarówno o wtyczki jak i miejsce na dachu.