1.9 JTD 115KM - "brzydko" odpala po długim postoju
Jeszcze rok temu dieselek palił lepiej niż niejedna benzyna. Przy zdechniętym akumulatorze i ledwo obracającym rozruszniku potrafił zapalać od kopa przy 0 stopni. Od jesieni zaczęło się pogarszać. Kręci jakieś pół sekundy dłużej i o ile to nie problem, to nie łapie na wszystkie gary od razu tylko "przebiera". W tamtym roku wymieniałem wtryski bo dymił na czarno, zimą na próbę wróciłem do starych i jest może minimalnie lepiej, ale nadal nie to co kiedyś. Uszczelniłem pompę CR bo lała się z niej ropa co również trochę pomogło, pozbyłem się nieszczelności w układzie paliwowym, zaślepiłem EGR, polepszyło się o tyle że teraz nie robi tego za każdym razem tylko raz na 5-10 odpaleń. Wymieniłem świece żarowe na oryginały Boscha, wymieniłem czujnik położenia wału korbowego. W końcu nie mając już pomysłu zmierzyłem kompresję, która wyszła w przedziale od minimalnie poniżej 28 na najsłabszym do 28,5 bar na najmocniejszym garze. Jak zapalę choćby na sekundę i od razu zgaszę to kolejne odpalenie jest już jak dawniej czyli od kopa, tak jakby po tym dłuższym postoju nie potrafił sobie odpowiednio szybko nabić ciśnienia paliwa. Próbowałem podejrzeć parametry w MES ale trudno złapać ten moment, bo robi to tylko pierwszy raz po całonocnym postoju i raz na 5-10 odpaleń. Wydaje mi się, że jeśli przytrzymam długo na zapłonie aż pompka w baku nabije paliwa to zapala lepiej, ale kiedyś mogłem go palić jak tylko zgasła kontrolka świec żarowych i łapał od kopa. Akumulator ostatnio ładowałem i nic to nie zmieniło, jest roczny więc raczej jeszcze ok. Podmieniłem nawet rozrusznik bo myślałem że mój pobiera zbyt dużo prądu (zimą potrafiły się kontrolki ABS na moment zapalać przy rozruchu), ale jak na złość drugi rozrusznik w którym dodatkowo wymieniłem przed założeniem szczotki i tulejki kręci jeszcze wolniej :mad: Nie wiem czy to istotne, ale pomiędzy tamtym rokiem gdy palił super a obecnym miała jeszcze miejsce wymiana filtra paliwa oraz paska rozrządu. Pasek wymieniałem sam, ostatnio raz jeszcze sprawdziłem ustawienie i jest jak należy. Ma ktoś pomysł co go boli?