Sprzęgło - trwałość zamienników
Witam. Po około 140k km przebiegu miałem wymieniane sprzęgło (LUK) bo poprzednie zaczęło pooszarpywać przy porannym ruszaniu. Po wymianie od razu zauważyłem, że przy około 2000 obr/min silnika, przy mocnym wciśnięciu pedału gazu, słychać dziwny dźwięk jakby rzężenie, dochodzący spod maski, który znika po przekroczeniu około 2500 obr. Działo się tak szczególnie na biegach 4-6. Po różnych nietrafionych hipotezach typu luźna blacha / osłona pod spodem samochodu, W końcu po zdemontowaniu sprzęgła okazało się że ma ono luz - tak stwierdził mechanik i je zareklamował, a mnie zamontował inne trochę tańsze sprzęgło (nazwy nie pamiętam). Na początku było ok, ten dziwny dźwięk się nie pojawił. Jednak z upływem czasu znów się pojawił przy około 2000 obr i mocnym wciśnięciu gazu.. Mechanik obstawia że przyczyną tego rzężenia może być, niewłaściwie pracująca pompa chyba sprzęgła (?, chyba ze coś pokręciłem). Bo miał ponoć podobny przypadek.
Ktoś miał podobny przypadek? Dwa nowe sprzęgła dają podobny dźwięk /rzężenie, z tym że jedno od początku, a drugie po kilku miesiącach / tysiącach km. Czy to wina słabej jakości sprzęgieł czy to jednak może być wina tej wspomnianej prze mechanika pompy? Tipo 1.4 95.