To jest widok strony w wersji do druku
-
zapach paliwa w kabinie
Witam,
od dłuższego już czasu czuć u mnie w samochodzie (fiat Panda II) zapach paliwa. Jest to na tyle nieregularne, że nie mogę uchwycić w jakim konkretnie momencie się zdarza (aczkolwiek coraz częściej). Raz jest to przy pustym baku, innym razem tuż po tankowaniu. Jest to zapach stricte benzyny. Czy mieliście też podobne objawy i co może być przyczyną?
Z góry dzięki za wszelakie sugestie.
Pozdrawiam,
Krzysiek
-
Jakbys juz nie odróznil zapachu benzyny od innych frakcji,to lepiej niech zerknie na to mechanik?!:lol: Moze masz zatkane odpowietrzenie zbiornika ? Zerknij pod tylną kanape do pompy i przewodow zasilania i powrotu,moze tam jest nieszcelnosc?! I benzynka śmierdzi ,ąz pachnie.;-)
-
Dzięki za odpowiedź :) Faktycznie może to być odpowietrzenie zbiornika, gdyż pojawia się to nieregularnie. Sprawdzę:)
-
Miałem ten problem i to kilka razy. Mechanik po wymianie świec, alternatora itd. uparcie nie przyczepiał przewodu odpowietrzającego skrzynię biegów do obudowy filtra powietrza. Potem te wyziewy wchodziły do wnętrza auta. Latem można było się udusić zanim do tego dotarłem.
Co ciekawe "usterki" nie był w stanie zlokalizować sam mechanik.
Wężyk znajduje się pod obudową filtra i po prostu naciąga się go na plastikową rurkę. Można to zrobić na zamocowanym filtrze. Warto sprawdzić, czy sam wężyk jest w dobrym stanie (nieuszkodzony) lub czy nie jest zapchany.