To jest widok strony w wersji do druku
-
Wymiana sondy lambda
Dzień dobry,
czy sondę lambda wymienia się profilaktycznie? Co ile? Akurat stuka mi 100 000 na liczniku, a internety nie są zgodne :)
Jeśli trzeba wymieniać to mam kupić sondę za katalizatorem diagnostyczną oraz sondę za katalizatorem zwykłą, tak? (nie znam się ile w ogóle tych sond jest w samochodzie)
-
Dopóki działa dobrze to nie trzeba wymieniać . Wymieniona wcale nie musi działać lepiej.
-
-
Tak jest. Podróbki są na rynku, np. Bosch. Można się naciąć i np. skład spalin będzie gorszy.
-
1 załącznik(i)
Witam, przeglądając papierową instrukcje obsługi auta "TIPO 4DOOR" na stronie 173 znalazłem coś takiego : Załącznik 43709
Według niektórych ekspertów sondy się starzeją i średnio wytrzymują około 170tyś. kilometrów przebiegu, mogą wskazywać nieprawidłowe pomiary.
-
Witam,
Pierwszy post na forum i od razu z prosba o pomoc. Mam przypadlosc (opisywana w kilku watkach) powracajacej kontrolki silnika (tipo 1.4 t-jet 120)), mimo wymiany pierwszej sondy lambda (zamiennik NTK) blad powraca. Jaka jest oryginalna nazwa/numer czesci i koszt zakupu sond lambda? Mieszkam w Anglii i po telefonie do ASO mam wiecej watpliwosci niz informacji - wg angielskiego ASO sa 3 sondy lambda (przed, w i za katalizatorem) i ... to by bylo na tyle bo katalog ich czesci nie podaje ani numeru identyfikacyjnego, ani producenta czy tez ceny. Bede wdzieczny za pomoc i informacje. Pozdrawiam z deszczowej krainy!
-
ja kupowałem taką i błędy mi zniknęły po wymianie. U mnie padła za katalizatorem: https://allegro.pl/oferta/sonda-lamb...eo-13691320879
-
Cytat:
Napisał
nightingale79
A jakie Ci kody błędów wyskakiwały ?
U mnie były P0054 , U0168 , U1930 , U193A , U1932
-
-
Przy okazji jaki rozmiar klucza do sondy?
-
Z tego co pamiętam to 22.
-
U mnie również wymieniałem sondę za katem. Ponieważ jest to pierwsza awaria, ociągałem się z kupieniem programu do diagnozy błędów, który polecił mi kolega Steyr. Wymieniłem sondę, bo uważałem, że to ona nawaliła. Po przejechaniu ok 500 km awaria uległa skasowaniu. Wtedy to syn ogarnął mi program, który potwierdził diagnozę.
Ale do rzeczy, czy wszystkie błędy w tipo same sie kasują:?:
-
Cytat:
Napisał
czech22
Ale do rzeczy, czy wszystkie błędy w tipo same sie kasują
Ależ skąd takie przypuszczenie ? Jeżeli ona nawalała i po wymianie błąd zniknął to znaczy ,że sterownik przyjął dobre wartości ,ale błąd zapisany powinien pozostać w sterowniku jako "Sporadyczny". Jeżeli błąd występuje nadal to opisany jest jako "Permanentny" lub "Stały" (zależy jaki program) . Niektóre błędy mogą zaniknąć ,ale to rzadko się zdarza.
-
Nie chodzi mi o kasowanie błędu w sterowniku, bo go skasowałem, ale o to po jakim czasie znikają kontrolki na desce. :rolleyes:
-
Zależy który czujnik uległ uszkodzeniu. Czasami wystarczy odpalić i Check gaśnie, a czasami po paruset km jak sterownik silnika uzna parametry za prawidłowe i powtarzalne to Check gaśnie a błąd w pamięci pozostaje jak sporadyczny.