To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Paliwo E10 -
Paliwo E10
Dzień dobry
od początku roku na stacjach jest dostępne paliwo E10 zamiast E5, czy zasadne jest dotankowanie auta paliwem premium E98 z mniejszą ilością bio, nie wiem ochrona jakiś komponentów, lepsza kultura pracy, może niższe spalanie? Niby przy wlewie jest naklejka E5/E10 ale w sumie różnica w cenie jest niewielka a może wyższe paliwo jest lepsze ? Piszę tutaj jakko zwykły użytkownik fiata tipo, może się nie znam i powinienem przestrzegać naklejek przy baku, ale chciałbym aby ktoś z szanownych użytkowników rozwiał moje obawy. Czy jest może ktoś kto tankuje tylko paliwo 98 premium ?
-
prędzej to auto sprzedasz niż ta E10 krzywdę wyrządzi temu silnikowi.
Paliwo E10 jest dopuszczone do stosowania. Na zachodzie od dawna sie stosuje te paliwa i tam też tipki jeżdżą i nic się nie dzieje.
Bez przesady
" uŻytkowników" tak BTW
-
Możesz to samemu sprawdzić pod https://e10.klimat.gov.pl
Natomiast co do Tipo:
Marka:FIAT
Model:Tipo
Rok:2020
Generacja: II
Rodzaj silnika:
1.4 - możesz tankować E10
1.4 T-Jet - możesz tankować E10
1.0 T3 Turbo - możesz tankować E10
1.4 Fire - możesz tankować E10
-
Cytat:
Napisał
miszko
Trochę późno odpisuję, ale tę stronę można sobie ten tego. Renault Zoe - elektryk, też na E10 pojedzie według kocopołów jakie tam wpisali.
-
A widzisz i tu jesteś w błędzie, ich wzrok sięga tam, gdzie Twój nie sięga. Oni już przewidzieli, że elektryki się nie przyjmą i aby się kasa producentom zgadzała, to będą modele elektryczne adaptować na spalinowki. I tak oni już wiedzą, że zoe za jakiś czas dostanie silnik spalinowy, który pojedzie na e10. W tym zestawieniu im się wymskło ;-)
Tak poza tym, każde auto pojedzie na e10, tylko jedna zajadą bliżej a inne dalej :-)
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Renault Zoe - elektryk, też na E10 pojedzie według kocopołów jakie tam wpisali.
Nie listuje mi tego modelu po wybraniu marki Renault.
-
W zeszłym roku po starcie listy były na niej elektryki, jak youtuberzy wyśmiali to, to skorygowali i usunęli. Nissan leaf też był na początku :-)