Tipo Hybryda - tryb żeglowania i system start/stop nie działają.
Witam.
Temat dotyczy Tipo Cross RED 1.5 MHEV T4 130KM DCT. Po odebraniu auta z salonu zrobiłem ok 500 km w ciągu 3 tygodni. Jazda spokojna – docieranie auta (ok 250 km trasy i 250 km po mieście). Od pierwszych kilometrów wiele razy aktywował się tryb żeglowania w trakcie jazdy czy też system start/stop w korkach, auto też rozpoczynało jazdę na samym prądzie.
Po przekroczeniu 500 km nadal jeżdżę spokojnie, głównie krótkie trasy i miasto. Od kilku dni ani razu nie aktywował się system start/stop w czasie korków czy zatrzymania na światłach. Ani razu nie włączył się też tryb żeglowania (jazda w trasie). Po odpaleniu auta od razu uruchamia się silnik spalinowy i nie ma mowy o ruszaniu na samym prądzie.
Sprawdziłem ustawienia auta i na 100% jest włączony system start/stop i żeglowanie (tryb e-Auto jest aktywny).
Czy przegapiłem coś oczywistego?
Czy może jakieś jeszcze ustawienia auta powstrzymują system e-Auto przed jego działaniem albo nie spełnione są wszystkie założone warunki uruchomienia tego systemu? A może system ten nie działa w jakichś innych specyficznych warunkach?
Na forum innej marki wyczytałem na temat miękkiej hybrydy, że żeglowanie i system start-stop rzadziej się włączają, gdy samochód nie robi dłuższych tras i wtedy akumulatory muszą się najpierw naładować, dopiero po kilku dłuższych jazdach i doładowaniu akumulatorów wszystko wraca do normy.
Czy ktoś ma jakieś wskazówki albo spotkał się z takimi obserwacjami?
Jeśli nie, to pojeżdżę jeszcze kilka dni i skonsultuję się z serwisem bo nie wiem, czy tak powinna działać miękka hybryda czy jest to jakaś usterka.