Seicento 900 2002 problem z pracą silnika
Dzień dobry Panowie,
Po kupnie nowego akumulatora i przejechaniu około 10 km zaczął się dusić, przerywał, 2x w ciągu 75km trasy miał chęci zgasnąć w trakcie jazdy, a raz zgasł ale ze sprzęgła go odpaliłem. Z prędkością maksymalną 60 km/h i ciągłym przerywaniu i szarpaniu dojechał. Mam wrażenie, że spalił 5x więcej niż gdy jechał na miejsce.
Pracuje jakby bez jednego gara, głośno chodzi, nierówno. Po dodaniu gazu wkręca się na obroty jakby skokowo, z przerwami. Po odpuszczeniu gazu prawie zawsze zgaśnie. Tak samo gdy pracuje na biegu jałowym przez około 3 minuty.
Wymieniłem do tej pory:
- Świece 4 szt. stare były całe czarne od nagaru.
- Przewody zapłonowe wysokiego napięcia 4 szt.
- Filtr powietrza i paliwa.
- Wyczyściłem przewód doprowadzający powietrze z filtra do przepustnicy.
- Pompkę paliwa.
- Uszczelka pod pokrywą zaworów.
- Wyczyściłem silniczek krokowy.
- Wyczyściłem przepustnicę, wymieniłem uszczelki.
- Odmę wyprowadziłem ekologicznie pod auto, bo widać było delikatne zabrudzenie od oleju na starym filtrze.
- Cewka w ilości 1szt. bo się w sklepie pomylili i tylko jedną wrzucili.
Po wymianie powyższych problem jest nadal taki sam. Nic się nie pogorszyło, nic się nie polepszyło.
Ciśnienie sprężania na cylindrach:
Cylinder 1 = 13 bar
Cylinder 2 = 10,5 bar - ma znaczenie, że mieści się w normach ale odbiega wartościami od reszty?
Cylinder 3 = 12 bar
Cylinder 4 = 13 bar
Jutro zrobię jeszcze próbę olejową i zobaczę czy ciśnienie ulegnie zmianie.
Co można sprawdzić, ale nie koniecznie tylko poprzez wsadzenie kolejnej nowej części?
Sonda lambda? Zawory do regulacji? Popychacze hydrauliczne? Klawiatura zaworowa? Jak to posprawdzać i czy warto?
Jakieś pomysły Panowie?
Edit: wymieniłem czujnik położenia wału, przeczyściłem wtryskiwacz. Wydaje się, że chodzi jakby żwawiej, ale nadal faluje na obrotach i strzela jakby w gaźniku. Co najlepiej teraz sprawdzić najlepiej
Wiem, że na odległość przez nagranie słabo słuchać jak to gada, ale zawsze to lepsze niż pisanie, że robi tak pyk pyk pach.;)
https://youtu.be/d95H96jZIDM?feature=shared