0,9 TwinAir świece zapłonowe
Czytałem po różnych źródłach że okres między wymianami świec zapłonowych w tym silniku to max 60 tys km. A że mój ma 118 i nie wiem kiedy wymieniane ostatnio bo nie znalazłem takiej info w książkach pojazdu, planuję ich wymianę.
1) jeszcze nie zdejmowałem pokrywy osłonowej górnej silnika zatem nie wiem czy dostęp do nich jest z tych "normalnych" czy też mocno utrudnionych lub wymagających specjalnego klucza (jak silniki PSA VTI gdzie świece są 12-kątne wymagające dedykowanego klucza)
2) czy jakiś konkretny model świec polecacie ? lub jakiś konkretny odradzacie ? W planach mam świeczki Bosch 0 242 145 510 jako rekomendowane do mojego auta/silnika/roku produkcji
3) czy na coś jeszcze zwrócić uwagę przy ich wyborze/doborze lub samej wymianie ?
Olej w silniku wg. książki był zmieniany przy 114tys km we wrześniu ub. roku. Jest faktycznie czysty, nie śmierdzi benzyną itp. Planuję dokulać się na nim do 120 tys km i wówczas zrobić pełen serwis olejowo-filtrowy silnika. Przy okazji olej w skrzyni biegów bo też już ponad 10 lat ma a jak znam życie jeszcze od fabryki tam siedzi.
Regres technologiczny, ale czyja to wina?!
1. Czy ten silnik na prawdę wymaga cudacznych świec, czy można by tam wstawić coś zwykłego po 10 złotych sztuka (i wymieniać co 15-20 tys. km)?
2. Świec się nie wymienia w ciemno. To można mierzyć, diagnozować (oscyloskop + adekwatna sonda), TO kiedyś były podstawy. Teraz wymiany na oślep, a "diagnostyka" to tylko dane z OBD. To jest regres technologiczny (na poziomie przeciętnego warsztatu). Komputery/smartfony, to tylko taka zasłona dymna, wydmuszka, można przykryć niekompetencję (podstawy leżą).
3. Kiedyś, to się też czyściło i korygowało świece. Były testery (komora ciśnieniowa, generator WN) zintegrowane z piaskarką. Gdzie to dzisiaj jest?
4. Nietypowe, drogie świece przemysłowe nadal się regeneruje (są takie firmy w cywilizowanych krajach, po polsku nie szukałem).