1.6 Multijet 105KM wskazania MAF
Witam wszystkich serdecznie,
Jestem świeżym właścicielem Fiata Doblo Maxi z 2017r z dość dużym przebiegiem 270tys. i chciałbym się dowiedzieć jakie macie parametry pracy przepływomierza. Po OBD2 wskazania mam na poziomie ok 12g/s na postoju i faluje między 11,5 a 12,5g/s podczas przyspieszenia wzrasta do około 80g/s
Silnik dość szybko dochodzi do temperatury roboczej. Przy temperaturze 0°C od momentu uruchomienia silnika do 90°C jakieś 5km
Pytam dlatego, ponieważ jeżdżę bardzo zachowawczo w trasach ok 30km nie przekraczając 100km/h a samochód spała około 8L na pusto. Na trasie z Mikołowa do Katowic również nie przekraczając 100km/h 7,9L co dla mnie jest dużym wynikiem jak na tak powolną jazdę dieslem. W firmie w której pracowałem przy mojej jeździe do 140km/h Ford Transit H2L2 z 2010 palił 10,5L do maksymalnie 12L a Renault Master H2L3 z 2020r z silnikiem 2,3L 13L jednak przy dziadowaniu do 90km/h spalał 8,5L.
Porównując te samochody wydaje mi się, że fiat jak na swoje gabaryty jest mało oszczędnym samochodem, dlatego szukam przyczyny takiego spalania.
Zauważyłem że po wypięciu przepływomierza samochód dostaje wigoru i przyspiesza trochę żwawej.
Jest to mój pierwszy diesel i zdaje sobie sprawę że przy tym przebiegu wtryski mogą nadawać się do regeneracji, jednak mechanika mam umówionego dopiero za 2 tygodnie a do tego czasu mam trochę km do zrobienia.
Czy wskazania waszego przepływomierza stoją na podobnym poziomie?