Wymiana centralki airbag na inny model
dobra, starczy szukania po omacku i guglowania. o rozbebeszeniu całego wnętrza auta nie wspomnę.
zapytam teraz tu, i konkretnie.
Croma w garażu se stoi naturalnie, teraz mowa o Fiat Idea 1.4 16V(2004), ale to problem ogólny być może a że to srednio popularny model... xD
otóż problem jest taki:
błąd poduszek klasyczny, włączam zapłon i czerwona kontrolka, komunikat AirBag Error Stop the engine, czy jakoś tak.
no więc podpinam MES(moduł(51716748) mowi że mam 2x przód i 2x boczne, chyba kurtyny):
B1001 jednostka sterująca uszkodzona
B1009 rezystancja poduszki pasażera(1 stopień)
co ciekawe, usunąć tych błędów się nie da, wszystkie inne usuwam i się nie pojawiają, np sonda lambda czy lusterko, etc
no to szukam rzeczy oczywistych, kostki pod fotelami. nie ma xD
mam raczej fotele bez poduch, tylko czujniki pasów.
dokopuję się do ecu poduszek(51716748) w podłodze pod kokpitem, wyjmuję, psikam kontaktem gniazda i wtyczki, wpinam z powrotem.
dalej losowo mi się włącza error podczas jazdy.
następne co, to otwieram poduchę pasażera, psikam gniazda i wtyczki kontaktem, fizycznie wygląda ok, nie zaśniedziałe i w całości raczej.
jeżdzę i znowu błąd co jakiś czas mi się pojawia, podczas jazdy.
wypinam/odłączam wtyczkę poduchy pasażera i tak se jeżdżę. przy załączaniu zapłonu oczywiście error, ale potem już raczej podczas jazdy się nie pojawia. choć chyba raz się też pojawił.
wyłączanie poduszki pasażera kluczykiem w schowku też nic nie daje, błąd jest dalej:
B1001 jednostka sterująca uszkodzona.
no i teraz pytanie:
dostępność modułu 51716748 jest żadna, są z Ideii ale 1.3 jtd(51783815)
jak myślicie, będzie się to żarło ze sobą, jak włożę do siebie?
bo jak to nowe ecu poduszek(51783815) z 1.3 jtd będzie miało zaprogramowane np jeszcze dodatkowe 2x fotele których ja nie mam, to też będzie waliło błędem, czy po prostu będzie cicho bo nie ma poduch, i już.
i jeszcze, w razie gdybym też kupił używkę poduszki pasażera z Ideii, ale z innym numerem, to bedzie trybić? czy nie pyknie?
tyle pytań...
ps. ja naprawdę nie wpadam na forum z byle pierdołą, ale tu już serio wyczerpałem swoje możliwości i wiedzę.
pomocy hilfe help. ;)