Witam, czy można będzie tankować Seicento 0.9 paliwem E10? Czy nie zaszkodzi to silnikowi?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam, czy można będzie tankować Seicento 0.9 paliwem E10? Czy nie zaszkodzi to silnikowi?
W Internecie krążą informacje, że jednostki Fiata które nie nadają się do jazdy na benzynie E10 to 1.6 16v np z Palio, 1.8 16v np z barchetty i 2.0 16v np z Coupe.
Janek , do szkoly nie chodziles? Bedziesz wlewal 50 na 50% , E10 i te "premium" i sej bedzie chodził jak burza..Z predkoscią nie przeginaj ,bo mandaty drogie?!haha:dlon:
Ten weryfikator nie do końca jest ok (z tego co piszą).
Jako przykład podają silniki VW z tego samego roku. MPI oraz (T)FSI. Jeden jest zgodny z E10 a drugi ponoć niekoniecznie.
https://autokult.pl/uwaga-na-popularne-modele-sprawdz-w-dowodzie-nim-zatankujesz-e10-bo-zniszczysz-silnik,6967933112880000a
Od kiedy wyszło paliwo e10 tankuje do swojego do dnia dzisiejszego. Zauważyłem że po zagrzaniu silnika, kiedy ssanie jest wyłączone to na obrotach jałowych silnik mi faluje oraz co jakiś czas go ostro dławi, podczas jazdy nie ma różnicy (możliwe że mam problemy z dawką paliwa na obrotach jałowych w komputerze), przyśpieszenie nie uległo zmianie a spalanie mam takie same jak za czasów paliwa e5. Jeśli by coś się działo od razu wrócę tutaj