Padła mi regulacja odcinka lędźwiowego w oparciu fotela. Tak to się chyba fachowo nazywa.
Kręcę gałką i nic ...
Jak to naprawić ? Ktoś przy tym dłubał ?
Trzeba wyciągać fotel ?
... kręgosłup mi pada :/
Dzięki za każda wskazówkę.
Załącznik 43313
To jest widok strony w wersji do druku
Padła mi regulacja odcinka lędźwiowego w oparciu fotela. Tak to się chyba fachowo nazywa.
Kręcę gałką i nic ...
Jak to naprawić ? Ktoś przy tym dłubał ?
Trzeba wyciągać fotel ?
... kręgosłup mi pada :/
Dzięki za każda wskazówkę.
Załącznik 43313
Zdejmij to pokrętło i zobacz czy nie jest popękane w środku bo być może wystarczy je zmienić i wszystko wróci do normy ??
Tutaj masz aukcję z całym mechanizmem:
https://allegro.pl/oferta/regulacja-...85-14081518817
Poza tym, co napisał Kloit777 mogła też spaść linka.
Myślę, że obejrzenie zdjęć pozwoli Ci zrozumieć, jak ten mechanizm działa.
Odgiąłem siedzenie pokrętłem na maxa.
Jest dostęp.
Od dołu zdemontowałem poszycie, a z środka wysypała się skruszona gąbka. Zawaliło mi pół auta :roll:
Element, który pokazałeś na tej aukcji, jest chyba mocowany do metalowych prętów. Te pręty strzeliły. Trzeba by to pospawać, ale ciężko to widzę.
Linka spadła, ale nawet jak linkę poprawię, to cały ten element wisi w powietrzu.
Wychodzi na to, że jak ktoś ma auto 10sięcio, nastoletnie, to chyba prościej dobrać tu jakieś inne siedzenie niż się z tym grzebać.
Idę szukać, może coś znajdę po taniości.
Nie wiem, czy po taniości znajdziesz fotel z regulacją lędźwi. Sam oglądam fotele od jakiegoś czasu i owszem, trafiają się. Ale też nie wiadomo, w jakim stanie.
Będę wdzięczny za fotki wnętrza, jak jeszcze będziesz to rozbierał, przez chwilę myślałem, że może da się dołożyć te regulowane 'żebra' do normalnego fotela.
każdy fotel ma taką regulacje ?
Nie, to była opcja. Jak w znacznej większości innych samochodów.
Auto z 2011 roku. Szrot.
Tutaj trzeba by zdjąć całe poszycie, wyprostować i przyspawać pręty.
Na końcu zmienić albo dodać pianki, gąbki.
Dałem sobie spokój i za oparcie włożyłem ...apteczkę, pudełko. Docisnąłem i idealnie spasowało.
Mam mniej więcej to samo, co z regulacją xD
WIDEO :food: https://drive.google.com/file/d/1J9Y...ew?usp=sharing
Dzięki za filmik :)
Czyli instalacja nie powinna być skomplikowana, mając oczywiście wszystkie elementy zestawu. A być może w ogóle te pręty są, tylko dokładają te 'żebra'.
Tak, musiałbyś rozebrać fotel, przy okazji wymienić gąbki (są dostępne na allegro) i poszycie (mam wrażenie, że też widziałem gdzieś). No ale podparcie na sztywno to też jakieś rozwiązanie :)
U mnie ta linka wyskoczyła w tym mechanizmie, co prawda ciężko to było naciągnąć i ja zaczepić ale się dało. Cały mechanizm jest z plastiku przyczepiony do prętów, linka go naciąga i robi się z niego taki banan który wypycha fotel w lędźwiach.