To jest widok strony w wersji do druku
-
zmiana okresu serwisu
Witam,
chciałbym zmienić idiotyczny okres serwisowania z 40k km na jakiś bardziej sensowny np 15k km.
Próbowałem Multiecuscanem oraz Alfaobd ale żaden z interfejsów ani USB ani Bluetooth nie łączy mi się z programami.
Jest jakiś inny sposób na taka zmiane w ustawieniach czy możę ktoś poleci sprawdzony interfejs, moduł?
-
Do roku 2015/2016 idzie to zrobić bezproblemowo.
Jak jest powyżej 2016 nie wiem bo nie próbowałem-być może też nie ma problemu ?
Jak próbowałeś się łączyć z autem to mam nadzieję, że robiłeś to przez bypass-a (SGW) :roll: ?
-
Cytat:
Napisał
Kloit777
Do roku 2015/2016 idzie to zrobić bezproblemowo.
Jak jest powyżej 2016 nie wiem bo nie próbowałem-być może też nie ma problemu ?
Jak próbowałeś się łączyć z autem to mam nadzieję, że robiłeś to przez bypass-a (SGW) :roll: ?
no nie, cos słyszałem o tym ale nie myślałem ze to na serio :)
gdzie można kupić taki bypass? i jak on dziala?
-
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
czy to jest potrzebne tylko do bezprzewodowego łączenia np z telefonu czy do połaczenia interfacem usb tez potrzebne?
-
Potrzebne do każdego połączenia . Tym bajpasem wpinasz się w dwie kostki wypięte z urządzenia SGW ,a z drugiej strony wpinasz interfejs i łączysz się z programem tak jak w przypadku normalnego gniazda OBD.
-
czyli bez tego bypassa nie podłącze sie mesem do ducata 2012r euro5 ?
-
-
nie masz czasem wiedzy dlaczego mój pobrany mes nie podswietla opcji na niebiesko tylko na czerwono i nie mogę nic tym mesem zdiagnozować
-
Bo masz wersję darmową . W tej wersji parametry podświetlone na czerwono nie są obsługiwane. Proponuję zakup legalnej wersji . Albo Multiecuscan albo AlfaOBD. Na pewno się zwróci.
I przy legalnej wersji masz możliwość wsparcia technicznego
-
OK, znalazłem w końcu własciwy driver USB to serial port i mój Multiecuscan łączy się ładnie z moim 2019 Ducato. On nie ma SGW najwidoczniej.
Zmieniłem okres serwisu na 15k km bez problemu. Nie wiem tylko czemu na wyświetlaczu auta wciąż pokazuje na menu->serwis-olej 39k km że zostało do następnej zmiany.
Wyglada na to że sa dwa okresy serwisów
-
Sprawdź w parametrach co ci pokazuje . Zmieniłeś tylko okres czy wykonałeś też wymiany . W silniku też trzeba wykonać procedurę wymiany oleju . Chyba ,że nie masz DPF-a
-
KM do następnego przeglądu można zmienić ale dystans do wymiany oleju nie idzie a to dwie różne rzeczy. U mnie serwis olejowy jest co 45000km, nie mam dpf-a 2011r
-
W sterowniku silnika dystansu nie zmienisz. ale w "przeglądach" już tak .