Napisz ktoś czy da się łatwo coś odkręcić żeby go jakoś wyjąć dołem lub górą?
To jest widok strony w wersji do druku
Napisz ktoś czy da się łatwo coś odkręcić żeby go jakoś wyjąć dołem lub górą?
W modelach z tych lat jest już trudno z takimi tematami. Zwłaszcza jak jest klima.
A Doblo wygląda na gorsze niż np. Grande. Znaczy dużo ciaśniej pod maską.
Na >95% będziesz musiał coś odkręcić z mocowań silnika/skrzyni (+klima, czy co tam jest) i odchylać, odsuwać cały zespół.
To jest taki temat (jak większość w sumie), że po prostu należy brać narzędzia w ręce i zacząć samodzielnie robić (i na bieżąco pokonywać problemy), a nie rozpytywać po internetach, czy trudno, czy łatwo, która śrubka przeszkadza, jaki rozmiar klucza, który układ zawadza (klima, wydech itd.).
No więc u mnie spokojnie wylazł dołem. Trzymał się na 3 śrubach ze zwykłym łbem 6 kątnym M13. Żeby było więcej miejsca odkręciłem plastikowy czarny zbiorniczek podciśnienia przykręcony 2 śrubkami z łbem M10 i odsunąłem go w stronę akumulatora nad rozrusznikiem.
Załącznik 43290
Załącznik 43291
No i miałem 100% racji. Temat był niepotrzebny (jak 80% treści na forach, gadają zamiast działać przy samochodzie).
Bierzesz facet narzędzia i kręcisz (na miejscu się okaże co i jak, kombinuj) - prosta uniwersalna zasada, "filozofia" w mechanice (i nie tylko).
Ciekawe jak ludzie naprawiali samochody przed Internetem...po równo i zawodowcy i hobbyści.
Fiaty z podobnych lat są podobne konstrukcyjnie, procedury i problemy będą prawie identyczne.
Przykład, Grande: https://fiatpunto.com.pl/post860923.html#p860923 - to samo, jest ciasno, coś będzie przeszkadzać, ale problemy są do przejścia.