To jest widok strony w wersji do druku
-
2 załącznik(i)
Błąd p0091 + p0092
Witam, znów powraca mi problem z układem paliwowym, potrafię już wywołać ten błąd więc postanowiłem zrobić logi z myślą że może to mnie do czegoś doprowadzi. Wrzucam logi do oceny i zapraszam do dyskusji w czym może być problem ( regeneracją lub wymianą pompy CR chciałbym zająć się jednak na końcu). Sprawdzone przewody paliwowe, filtr paliwa wymieniony na nowy oryginalny.
-
Temat z tymi bledami walkowany XXX razy.Mozesz podmienic regulator cisnienia, co tam jeszcze. Auto ma 20 lat, przebieg tez pewnie bogaty...Pompa najlepsze lata ma za sobą.Mozesz pompe CR zdemontowac i dac do sprawdzenia u specjalistów,czy daje odpowiednie cisnienie i ma optymalną wydajnosc. Zajrzyj jeszcze do zbiornika paliwa i zobacz na filtr siatkowy przy pompie.Mozesz wymienic pompe na nową ,bedzie taniej .Podejrzewam,ze naprawianie inst. paliwowej w tym aucie, przekroczy jego wartosc! Ale jak ktos lubi...:roll:
-
O jakim aucie mówimy, bo dział Fiat Croma, czy problem dotyczy Cromy?
Czy błedy wychodzą, gdy ostro butujesz powyżej 3000RPM?
-
Tak oczywiście mowa o Cromie, logi zrobione z butem w podłodze, z czego ciekawostka bo błąd wywala prawie za każdy razem na 4 biegu przed przkreoczeniem 3 tyś obrotów (2900-2950) z pedałem gazu wciśniętym ok 50%. Przebieg równe 200 tyś, auto z końca produkcji i nie sądzę żeby nie dało soę go uratować 😉
-
Nic odkrywczego nie napiszę .... :cool:
Problem z ciśnieniem paliwa...
Jeżeli filtr został wymieniony na UFI lub FIAT ( nie podrobiony ) to osobiście..
- Zrobił bym "test na przelew wtryskiwaczy" łudząc się że to tamtędy ucieka ciśnienie
- zmierzył bym ciśnienie paliwa za filtrem a przed pompą jeżeli za małe to wymienił bym pompę w zbiorniku
- Wymienił bym czujnik ciśnienia paliwa na szynie CR
no i gdyby to nic nie dało to sprawdzenie/regeneracja pompy CR lub tańsze rozwiązanie wymiana samego regulatora na pompie ale to nie koniecznie może pomóc
-
W miarę możliwości czasowych, będę działał i informował o skutkach :D
-
Cytat:
Napisał
naYERBAny
i nie sądzę żeby nie dało soę go uratować ��
Pier.. jak mały Kaziu po dużym piwie. Są auta, których nie warto ratować w tym wypadku, ale Croma do niech nie należy jeszcze.
I teraz sprawdzamy od najprostszych rzeczy.
Bierzesz wodę, czystą wodę do pojemnika z atomizerem, np. po płynie do mycia szyb i tryskasz w gniazda wtryskiwaczy. Bo często uszkodzone kilka uszczelek wtryskiwaczy daje podobny efekt, chociaż wtedy czuć smród spalin w kabinie, to z doświadczenia wiem, że nie każdy to wyczuwa. Druga osoba gazuje, a ty obserwujesz czy pojawiają się bombelki. Jezeli tak to wiadomo, wtryski wyjąć frezowac gniazdo, dopasować grubość uszczelek miedzianych i tyle.
Zrób to, jeżeli nie to będziemy dalej diagnozować w kolejności od najtańszych i najłatwiejszych, do coraz trudniejszych.
Jeżeli uważasz auto za złom, podaj cenę uwzględniając powyższa usterkę, a prawdopodobnie je kupię.