To jest widok strony w wersji do druku
-
3 załącznik(i)
Tipo - nieszczelność
Witam. Na wstępie napiszę tylko, że nie jestem żadnym fachowcem, a chcę się jedynie poradzić. Jestem dumnym właścicielem Tipo z 2020r. Kilka dni temu podnoszę wykładzinę / matę w bagażniku oddzielającą strefę gdzie się znajduje koło zapasowe, a na niej od spodu jest pleśń. Na dnie niewielka ilość wody, koło zapasowe wilgotne. Wszystko osuszone, sprawdzam po dwóch dniach jazdy z całkowicie pustym bagażnikiem i widzę kroplę wody w okolicy takiej izolacji co zawsze w autach jest (taka twardsza plastelina:) ) i po naciśnięciu w tym miejscu wycieka znowu kilka kropel. Ewidentnie jest pęknięcie. Ma ktoś pomysł z czego to wynika? Pod tą izolacją chyba powinna być blacha, a raczej jest na pewno. Od spodu auta nie widzę żadnego uszkodzenia. Są tam tylko takie dwa elementy wielkości zakrętki po wodzie mineralne -nie wiem co to jest i do czego służy....... Moje pytania są następujące:
- czy ktoś miał podobny problem
- co sądzicie o tej nieszczelności ujawnionej w izolacji koła i wyciekającej z niej wody
- co to są za dwa elementy od spodu auta znajdujące się właśnie w obrębie / średnicy zajmowanej przez koło zapasowe.
Załącznik 43178
Załącznik 43179
Załącznik 43180
-
Nieszczelność jest na klapie bagażnika, uszczelka klapy, uszczelka lamp, i tu szukaj.
-
Cześć, zauważyłem u mnie podobny problem, po mocniejszym deszczu woda pojawia się na dnie bagażnika. Czy ktoś z forumowiczów wie gdzie można kupić nową uszczelkę do bagażnika (sedan)?
-
Cytat:
Napisał
Obłomow
Cześć, zauważyłem u mnie podobny problem, po mocniejszym deszczu woda pojawia się na dnie bagażnika. Czy ktoś z forumowiczów wie gdzie można kupić nową uszczelkę do bagażnika (sedan)?
Witam
Np. tu....https://allegro.pl/oferta/uszczelka-...an-13052569620
-
Ale to używana a nie nowa, nowa w aso na zamówienie :-)
-
Ludzie, przecież to za nowe auto coby się uszczelka zniszczyła. Jak jest bolid męczony aby ją uszkodzić? nie mogę tego pokumać....
-
Jak się szpadlem ładuje gruz jak zwir do bertoniarki. A tak serio to zdąża się uszkodzić pakując jakiś gabaryt.
-
Uszczelka nie jest uszkodzona, ale jakoś woda dostaje się do bagażnika. Zamówiłem w ASO, nie znalazłem nigdzie indziej nowych uszczelek w ofercie.
-
Taki problem miał znajomy z audi. U niego przyczyną było zatkanie odwodnienie z tylnej szyby. Jak to jest rozwiązane w tipo sedan, ciekawe.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Taki problem miał znajomy z audi. U niego przyczyną było zatkanie odwodnienie z tylnej szyby. Jak to jest rozwiązane w tipo sedan, ciekawe.
Rozwiązane jest tak, że szyba jest wklejona i nie potrzebuje odwodnienia, tak samo jak przednia, czy inne na stałe zamontowane do nadwozia. To nie 126P, w którym to rurki z "rynien" szyb wychodziły. Jeżeli woda wchodzi "przez szybę", to oznacza, że jest źle wklejona, albo weszła z jakiegoś powodu korozja i dziura jest.