JAKA ZASLEPKA DO EGR Fiat Croma 1.9 150km 2005r. Na allegro jest ich sporo i muszę kupić taka która będzie pasować.
To jest widok strony w wersji do druku
JAKA ZASLEPKA DO EGR Fiat Croma 1.9 150km 2005r. Na allegro jest ich sporo i muszę kupić taka która będzie pasować.
Do 150 KM 16V kupujesz prostokątną z 4 otworami i rozbierasz cewkę EGR-u i polerujesz i czyścisz rdzeń wewnątrz..
https://allegro.pl/oferta/zaslepka-e...el-14028759786
No chyba że chcesz całkiem zaślepić EGR to bez tych otworów ale wtedy bez wyprogramowania wywali błąd na desce
Kupiłem juz zaślepki. Link poniżej.
https://allegro.pl/oferta/zaslepki-e...tdm-6825212364
Jade w czwartek do mechanika zaślepić i wywalić z komputera.
Temat odkopię, bo ciekawi mnie różnica przy zastosowaniu zaślepek z 4 otworami vs. total.
Jakiś czas temu oddałem auto serwisantom, którzy chyba się znają na Fiatach. Wymienili mi filtr paliwa i wstawili zaślepkę całkowitą przed EGR. Nawet żona przyznała, że auto zaczęło jakoś tak lekko i żwawo fruwać. No ale wywalało mi to check engine, co mnie irytowało (powiedzieli że można się pozbyć EGR z ECU, tylko nie wiem jak potem auto przejdzie kontrolę emisji spalin...). W każdym razie po jakimś czasie wróciła mułowatość, więc wróciłem do zaślepek z dziurkami. Lekkość i żwawość i tak przepadła, za to chociaż nie mam check engine.
Tutaj pada pytanie - czy EGR zaślepiony blaszkami z dziurkami daje tak różne odczucia z jazdy, niż EGR zaślepiony totalnie? Sam zawór jest tylko lekko przykopcony, chodzi lekko, MAP też jest czysty. Jak zaślepiłem EGR znów całkowicie, to żadnej poprawy nie odczułem (tylko check engine znów zaczęło wywalać). Czy mam podejrzewać raczej, że większą robotę zrobiła wymiana filtra paliwa? Jeśli tak, to mam podejrzewać, że znowu jest zasyfiony? Zrobiłem na nim tylko ok 3tys km, a tankuję w sumie tylko na kilku markowych stacjach (MOL, Orlen, OMV, Shell) i przeważnie diesel premium.
Check po całkowitym zaślepieniu jest skutkiem braku przepływu spalin. Bez wywalenia z ecu tego badziewia tak będzie.
zwawość a EGR to temat rzeka, nie jeden mógłby zrobić na tym doktorat. Fitr jakiej firmy? Diesle Premium osobiście średnio bym preferował, ale jak lubisz...
Jakie masz korekty na wtryskach i odczyty przepływki?
Dziś zajrzałem pod maskę, filtr jest jakiś noname bez żadnych napisów (chyba że coś tam jest od strony grodzi...). Korekty i przepływkę to sprawdzę po jakiejś ciut dłuższej jeździe, jak się silnik rozgrzeje.
Dla tego silnika poprawna zaślepka to taka prostokątna z 4 otworami ( 8-mioma licząc te na śruby ): https://allegro.pl/oferta/zaslepka-e...pel-6803049075
Jeżeli chodzi o filtr paliwa to tylko oryginalny FIAT-a lub UFI / nie są tanie ale jedyne z właściwym wkładem.
Czyszczenie EGR-a bez rozebrania cewki i wypolerowania rdzenia oraz gniazda cewki są nieskuteczne!!! Te zawory mają wadę konstrukcyjną i nawet nowe szybko się zapiekają. To że sam zaworek spalin pracuje poprawnie o niczym jeszcze nie świadczy!!! Ja nie zalecam wywalania/całkowitego zaślepiania EGR-a ale jestem w "dużej mniejszości" ;-)
Możesz sprawdzić parametry w MES żądane/oczekiwane (od tego powinno się zacząć diagnostykę Cromy) w tym ciśnienie paliwa z rzeczywistymi. Jeżeli wywalił błąd EGR-a po zaślepieniu to znaczy że przepływka pracuje. Kolejne pytanie to czy zmieniasz filtr powietrza czy też zgodnie z instrukcją :lol:
Skany z AlfaDiag - korekty wtryskiwaczy na postoju (bieg jałowy) i wskazania przepływki na postoju (bieg jałowy i przy przygazowaniu)
Załącznik 44415Załącznik 44416Załącznik 44417.
Filtr powietrza zmieniany co roku. Zaślepkę na EGR mam dokładnie taką jak ta z linka (4 dziurki), dodatkowo w tej owalnej między EGR a chłodnicą też zaślepka z trzema dziurkami. EGR rozbierałem, chodzi luźno...
Proponowałbym jednak te wykresy podczas jazdy zamieścić. Na tych ja nie widze nic złego