1 załącznik(i)
Problem z odbiorem fal radiowych w kamperze Fiat Ducato 2012
Dzień dobry,
Uprzejmie proszę osoby które mają wiedzę w tym temacie o fachową podpowiedź co mam zrobić, aby usprawnić działanie.
Chciałbym zrobić prezent ojcu i spowodować, aby radio w jego kamperze wreszcie zaczęło normalnie grać bo obecnie gubi fale co kilka kilometrów i trzeba je od nowa stroić. Pomyślałem, że kupiłbym dwa komponenty z OLX z demontażu:
- Radio z panelem (przy okazji podłączona zostałaby kamera cofania) - https://www.olx.pl/d/oferta/radio-na...5-IDSASnm.html
(Opis: Oryginalna dotykowa-radio nawigacja montowana fabrycznie w samochodzie Fiat Ducato Citroen Jumper Peugeot Boxer logo Fiat. Nawigacja posiada Polskie menu, mape Europy w tym Polska oraz wyjście na kamerę cofania. Radio-nawigacja jest w bardzo dobrym stanie wizualnym w 100% sprawna technicznie z oryginalnym kodem który posiadam.) - Antena do lusterka (bo obecna pewnie zepsuta dlatego pewnie gubi fale) - https://www.olx.pl/d/oferta/antena-m...5-IDUPuwW.html
(Opis: Antena multifunkcyjna, z demontażu z nowego lusterka, lewego. Produkt Oryginalny. Zastosowanie: Fiat Ducato 2006r.- / 2014r.- / 2021r. -)
Jeśli wymiana anteny nie dałaby rezultatu, to pomyślałem o wyminie całego modułu na ten z bluetooth - wtedy nowo zakupione radio łączyłbym z ojca telefonem na którym zainstalowałbym mu jakąś aplikację z wybraną stacją radiową i problem byłby rozwiązany. Przy okazji z tego co widzę w opisie radia pod wyświetlacz LCD można podłączyć obraz z kamery cofania - zatem byłoby świetnie, a w gratisie nawigację co byłoby idealne do podróży po Polsce.
Załącznik 43072
Dzwoniłem po różnych firmach car-audio z informacją czy podłączą wyżej wskazane radio z demontażu z OLX to podały odpowiedzi typu:
- "nie zawsze działa",
- "raz działa, raz nie",
- "po wymianie licznik zaczyna mrugać i jeśli Panu to nie przeszkadza to będzie OK",
- "trzeba radio podłączyć do modułu CAN",
- "trzeba zrobić osiowanie PROXY",
- "wymienić centralkę Blue$Me".
Słysząc tyle dla mnie niezrozumiałych pojęć postanowiłem założyć tu konto i zapytać Was czy to rzeczywiście taki problem i czy ma sens wydawać 1000zł na radio z demontażu jak może ono nie działać? Jeśli zakup takiego radia miałby sens to czy jesteście w stanie polecić fachowca który ogarnąłby wymianę i konfigurację z okolic miast: Ostrołęka bądź Warszawa? Zależy mi tylko na tym, aby przez głośniki w czasie jazdy grało po prostu radio w aucie z sygnału z anteny (fale radiowe) bądź z telefonu (przez bluetooth).