Fiat Croma 2008 1.9 Automat - lista usterek (prosba o pomoc/opinie)
Witam wszystkich,
Crome zakupilem w listopadzie 2017 wiec mam ja juz prawie poltora roku i naprawde nie moge narzekac. Staram sie robic wszystkie naprawy na biezaco, wymieniam olej co roku, staram sie ogolnie dbac o auto zeby bezpiecznie sie jezdzilo. Prowadze sobie takze excela gdzie mam napisane co naprawialem, u kogo i jaki byl tego koszt oraz jaki byl wtedy przebieg auta :)
Ostatnio jednak Croma zaczyna stwarzac mi trochw problemow, zadna kontrolka ani nic sie nie swieci natomiast wolalbym miec spokoj psychiczny i wiedziec, ze cos jest nie tak. Wracajac do tematu problemow. Auto zaczelo zostawiac plamy oleju po dluzszym kilkugodzinnym postoju. Pojechalem do swojego mechanika i stwierdzili, ze olej wycieka z tylnego uszczelniacza walu korbowego ale nie podejma sie naprawy ze wzgledu na skrzynie automatyczna i potrzebe jej zdejmowania itd. Odrazu po odebraniu auta pojechalem wiec do innego mechanika ktory bez zastanawiania sie, podjal sie naprawy.
Pod koniec marca zostala wykonana wymiana tylnego uszczelniacza walu korbowego i przy okazji zostal wymieniony olej w skrzyni biegow (wynioslo mnie to 1190 zl) ze wzgledu na zdejmowanie skrzyni itd. Wszystko bylo w porzadku przez jakis czas, gdy po miesiacu plamy oleju znow zaczely sie pojawiac i na poczatku maja zostawilem auto do sprawdzenia czy to stamtad jest wyciek. Dostalem info, ze z tylnego uszczelniacza walu korbowego (ktory naprawiali) sie nie leje i to leje sie prawdopodobnie z okolic turbiny, ale zeby to stwierdzic z wieksza pewnoscia, trzeba umyc silnik.
Silnik zostal umyty w srode 21.06 i dzisiaj zostal sprawdzony u innego mechanika (jako, ze dalej auto zostawialo plamy oleju) i zostal stwierdzony wyciek z tylnego uszczelniacza walu korbowego a takze z okolic turbiny. Umawiam wiec wizyte do mechanika ktory naprawial mi tylny uszczelniacz walu korbowego i mam nadzieje na naprawe w ramach reklamacji. Oprocz powyzszych usterek, pojawily sie tez inne o ktorym dowiedzialem sie przed chwila przy odbiorze auta i ktore Dostalem na liscie i je tutaj wrzuce:
- plyn chlodniczy - metny, przepracowany, nisko poziom
- filtr paliwa skorodowany
- plyn hamulcowy powyzej 3% wody
- uszkodzony napinacz paska osprzetu
- luzy na przegubach wewnetrznych
- zerwana przednia dolna poduszka reakcyjna silnika
- sparciale obsady drazka stabilizatora przod i tyl
- uszkodzone elastozlacze na ukladzie wydechowym
- rozwulkanizowane tuleje wahaczy tyl
- zlamana sprezyna prawy tyl
- wyciek oleju z czujnika poziomu oleju w misce olejowej
- uszczelniacz polosi str. lewa
- halas ze skrzyni biegow
Ogolnie lista jest dluga, ale mechanikowi ciezko bylo stwierdzic jaki bedzie koszt naprawy. To co mam umowione na naprawe na wtorek to pogrubilem, to co bede chcial naprawic przy okazji reklamacji tylnego uszczelniacza walu korbowego to podkreslilem.
Wizyta z reklamacja zostala umowiona na 17.07 (sezon urlopowy itd).
Chcialem was spytac co ogolnie myslicie o tym, jaki moze byc tego koszt, co jest do naprawy na juz, z czym moge poczekac. Chcialbym naprawic wszystko bo jestem do auta przyzwyczajony i nie chcialbym sie z nim zegnac a nie wiem jakich kosztow sie spodziewac tutaj.
Z gory dzieki za kazda pomoc i sugestie!