To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
czkawka w dieslu -
czkawka w dieslu
Cześć,
Od jakiegoś czasu doświadczam tak jakby jednorazowej czkawki. Zdarza się to zarówno przy przyspieszaniu jak i podczas delikatnego operowania pedałem gazu gdy samochód toczy się ale jest niewysprzęglony - wtedy po prostu czuć szarpnięcie. Dochodzi do tego tylko w początkowej fazie jazdy - powiedzmy pierwsze 15 minut od uruchomienia zimnego silnika. Nie ma problemów z mocą. Co może być tego przyczyną? Czy na obecnym etapie to wróżenie z fusów - bo żadnych błędów na razie nie mam.
-
Cytat:
Napisał
Jordan7
Cześć,
Od jakiegoś czasu doświadczam tak jakby jednorazowej czkawki. Zdarza się to zarówno przy przyspieszaniu jak i podczas delikatnego operowania pedałem gazu gdy samochód toczy się ale jest niewysprzęglony - wtedy po prostu czuć szarpnięcie. Dochodzi do tego tylko w początkowej fazie jazdy - powiedzmy pierwsze 15 minut od uruchomienia zimnego silnika. Nie ma problemów z mocą. Co może być tego przyczyną? Czy na obecnym etapie to wróżenie z fusów - bo żadnych błędów na razie nie mam.
Właśnie mam coś podobnego, na 1.6 multijet 120, ale występuje głownie na 2 i 3 biegu przy 1500 - 1700 obrotów. W środę pojadę z tym do mechanika.
Надіслано від мого SM-G998B, використовуючи Tapatalk
-
Na poczatek standardowo EGR wyczysccie . Jak nie pomoze ciegno turbiny poruszac czy nie przycina sie , i zawor vgt i wezyki sprawdzic na koncu
-
Diagnostyka, to pierwsze co się robi. Diagnostyka, czyli nie samo sprawdzenie błędów a odczyt parametrów jeszcze.
W tym wypadku, przepływomierz, może EGR, ciśnienie doładowania oraz korekty wtryskiwaczy. Bez tych pomiarów to zostaje szklana kula, albo fusy od kawy.