Zdejmowanie skrzyni biegów Doblo 1.9D bez turbiny
Mam kilka pytań co do zdejmowania skrzyni biegów.
Pierwsza kwestia odkręcanie od skrzyni mechanizmu z linkami (cały mechanizm 3ma się na 3 śruby).
Pytanko w tej kwestii: czy nie potrzeba wpierw wprowadzić lewarka zmiany biegów w tzw tryb serwisowy? Nie wiem czy Doblo tak ma się inne fiaty mają przy lewarku specjalny mechanizm zatrzaskowy który blokuje ruchu lewarka na czas przeprowadzania akcji z zestawem napędowym.
Również: czego się spodziewać przy odkręcaniu tego mechanizmu? Czy łatwo wyjdzie do góry? Co jest od strony skrzyni tego mechanizmu (może jest coś coś wymaga szczególnego zabezpieczenie przed brudem)
Druga kwestia: wyjmowanie półosi. Wiem że lewa wychodzi bez niczego aczkolwiek prawa jest trzymana przez śruby i jeszcze 3ba ponoć dokonać dodatkowych manipulacji żeby wyszła. Co to za manipulacje? Jak można to proszę o wytłumaczenie tego najbardziej Łopato,ogicznie jak to tylko możliwe.
Kolejna kwestia: odważnik wybieraka biegów czy 3ba go wykręcać czy wyjmie się bez tego?
Co do ponownej instalacji tarczy sprzęgła wiem że stosuje się tzw walki sprzęgłowe dla właściwego ułożenia. Czy dam radę zrobić to dobrze na oko?
Dziękuję.