To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Błąd sondy lambda -
Błąd sondy lambda
Jak w temacie, pojawił się znaczek silnika a MES podaje informacje: P0036-00 Grzałka lambda 1 (za kat.)
"Kod zostaje ustawiony kiedy występuje przerwa lub zwarcie w obwodzie przekaźnika grzałki sondy lambda"
Czy ktoś miał taki przypadek? który z przekaźników jest odpowiedzialny za to ustrojstwo? czy może
sama sonda do wymiany?
Dodatkowo po pojawieniu się błędu wyłączny został Strt&Stop którego nie można załączyć, to by mi nie
przeszkadzało ale wyłączony został również GSI czyli informacje graficzne i cyfrowe o zmianie biegu.
Po skasowaniu błędu wyłączone funkcje wracają ale błąd powraca więc to raczej nie przypadek, coś
musi być uwalone :(
-
Czy sonda (grzałka), czy jej przewody - kup sobie najtańszy multimetr w hipermarkecie.
-
adoks sonda padła, u mnie grzałka w sondzie za katem padła po 36tkm. Zakupiłem używkę i do tej pory spokój a mam 150tkm. Możesz zamienić sondy miejscami, są takie same. Wtedy sprawdzić czy błąd pojawi się na sondzie przed katalizatorem.
-
Wczoraj zdiagnozowałem sondę, uwalona była grzałka, dzisiaj wymieniłem na nową Bosh'a
jazda testowa pozytywna :) więc problem rozwiązany.
-
-
-
Adoks Czy odczułeś jakąś zmianę, poprawę w pracy silnika po wymianie Lambdy z uszkodzoną grzałką za katalizatorem?
-
Cytat:
Napisał
mirej
Adoks Czy odczułeś jakąś zmianę, poprawę w pracy silnika po wymianie Lambdy z uszkodzoną grzałką za katalizatorem?
NIE. ale też nie odczułem kiedy była uszkodzona, ponieważ "wyskoczył" komunikat o błędzie sondy lambda, sondę oczywiście zdiagnozowałem i okazało się że grzałka ma "przerwę". Po wymianie wszystko OK.
-
Jednak MES bzdurnie wyświetla "otwarty obwód" na 2-sondzie. ECU Brak komunikatu!!!
Jedynie co obserwuję to opóźnienie około 200sek gdy zacznie spadać Napięcie do 1.5V. Jak katalizator osiągnie temperaturę w trasie na sondzie mam U-0.83V. (Dane z innych marek to 0.7do0.8V).
Aktualizacja: Grzałka OK, dane pomiarowe OK. Wniosek Sonda sprawna :-) Pozdrawiam