Pomocy rece opadają zaden mechanik nie wie czemu te stuki przy 2/3 tys obrotów
To jest widok strony w wersji do druku
Pomocy rece opadają zaden mechanik nie wie czemu te stuki przy 2/3 tys obrotów
Może napiszesz coś więcej?
Skąd stuki, kiedy (zimny/ciepły), czy cały czas, czy w jakichś konkretnych okolicznościach? Przebieg? Co było robione?
Możesz wrzucić jakiś filmik, itp.
Trudno wróżyć z fusów...
Witam podłączę się pod temat Mam podobny problem Nie wiem co to stuka wrzucam link do filmu na YT
https://youtube.com/shorts/v8XOyOu7A...6S_PJQIv2JnDGG
Witam. . Zapomnij o wymianie oleju co 30tys. Trzeba wymieniać co najmniej połowę tej wartości.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
W twoim wypadku może być problem w pompie paliwa. Obecnie mam taki sam problem w Ducato 2.0 Multijet. Pracuję nad nim, ale auto jest ciągle używane w kurierce, więc mało czasu na logi i inne pomiary.
Do tej pory co stwierdziłem podłączając do MES-a: EGR został wprogramowany przez poprzedniego właściciela , bo mechanik widocznie nie dał sobie rady ze stukami powyżej 3000 obrotów ( przeszedł w stan serwisowy) Po logach wynika e zawór SCV odcina paliwo w monecie osiągania obrotów na poziomie 3000. Na pewno parametry zakłóca nieczynny zawór EGR, co komplikuje pewną diagnozę, jeżeli masz pewność , że zawór recyrkulacji działa prawidłowo, trzeba dobrać się do zaworu SCV i zobaczyć, czy nie jest brudny, czy orangi są całe i czy nie zacina się. Zawór sterowany jest wypełnieniem 12 V - PWM.
MES ładnie pokazuje działanie zaworu oraz bezstykowego potencjometru. EGR przy dużych obrotach powinien się zamykać. Normalnie zawór bez napięcia jest również zamknięty.
Przy 87 km/h i obrotach 2340, ciśnienie CR, zmierzone 920 bar, natomiast oczekiwane ciśnienie 901 bar, turbo doładowanie 1547 mbar, ciśnienie turbo oczekiwane 1457 mbar. MAF zasysane 575 mg/suw, oczekiwane 1457 mbar. Natomiast zawór SCV wysterowany jest w ok.20%, zwiększając obroty wartość spada do 16%. Anomalia widoczne są na wykresie, gdy dodajemy gazu zawór odcina paliwo w górnych zakresach trybu awaryjnego- czyli ok. 3tys. obrotów. Mój wniosek: na pewno zakłóca przepływ procesu spalenia odłączony EGR, stukanie wtrysków- strzelanie, spowodowane jest ubogą mieszanką paliwa. Turbo (oraz MAF ) dostarczają odpowiednią ilość powietrza , ale brak paliwa. Oczywiście badania w miarę możliwości czasowych trwają. Wtryski wymienione na nowe- korekty w normie +- 0.7 mm/ suw. Rozrząd był robiony, ale nie mam zaufania do mechanika, bo nie wiem czy dobrze ustawił pompę CR. Mam logi z wyprzedzenia zapłonu, ale nie mam dostępu do danych serwisowych. Mając je można by sprawdzić, bez zaglądania do rozrządu.
Pozdrawiam.
Witam. Dla potomnych miałem identyczny problem. Powodem był niestyk w kostce czujnika ciśnienia paliwa ,profilaktycznie zmieniłem czujnik i nową kostkę czujnika . Problem strzelania został rozwiązany po tym zabiegu z którym klient walczył kilka lat.