To jest widok strony w wersji do druku
-
Olej mobil do Tipo
Witam wszystkich. Był już temat o olejach i przeczytałem wszystkie wątki ale mam pewne wątpliwości. Proszę o poradę czy mogę zalać mojego tipka 1,4 95km z 2019 olejem Mobil 3000 X1 5W40. Jest na nim norma fiat 9.55535-M2 ale w instrukcji obsługi jest 9.55535-S2. Co sądzicie? Pozdrawiam.
-
Ja leje ravenol vst, wymiana obowiązkowo co 10 tys chyba że silnika nie lubisz i chcesz się go pozbyć
Wysłane z mojego DN2103 przy użyciu Tapatalka
-
Mobil X3 ESP 0W-40 posiada aprobatę 9.55535-S2, i taki olej tankuje u siebie do tjeta z lpg. Namniej go dolewam, a lałem różne oleje. Na innych olejach dolewałem ok 0,6l/10tkm. Na ty Mobil 0W-40 dolewam 0,3l/10tkm. Mówie o utrzymywaniu stanu oleju na 3/4 bagnetu, a nie jezdzenie na zasadzie że zalewam full i po 10tkm mam min i mówię że nic nie dolewam.
-
Fiat 9.55535-M2
Klasyfikacja olejów do silników benzynowych i typu diesel z wydłużonym okresem wymiany oleju
Fiat 9.55535-S2
Klasyfikacja olejów do silników benzynowych z systemem recyrkulacji gazów spalinowych, z oraz wydłużonym okresem wymiany oleju
Link:
https://smartplus.pl/oleje-i-smary-m...-mojego-fiata/
-
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wątpliwości rozwiązane. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Czy przy wymianie oleju trzeba zakładać nową uszczelkę pod korek spustowy? Pozdrawiam.
-
Cytat:
Napisał
mari69
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wątpliwości rozwiązane. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Czy przy wymianie oleju trzeba zakładać nową uszczelkę pod korek spustowy? Pozdrawiam.
Nigdy nie zmieniałem, a w sumie z 10 wymian oleju za mna w tjet. Aczkolwiek w 1.4 95KM chyba jest korek z gwintem stożkowym więc nie ma uszczelki.
-
Witam. Jednak nie do końca ogarniam.... W instrukcji obsługi jasna informacja,że Selenia ,5W40, 9.55535-S2, ACEA C3/API SN. Tyle,że wszystkie które prześledziłem Selenie mają API SM. Czy to ma jakieś znaczenie? Z tego co wyczytałem to API SM to dużo starsza norma. Pozdrawiam.
-
Wszystkie selenie z sm na etykiecie spełniają z zapasem normę sn. Pytałem o to kiedyś w pertonasie bo mi tez to nie pasowało. Finalnie używam oleju lepszego od selenii i 2x tańszego - eurol fluence.