9 załącznik(i)
Fiat Ducato II 1.9td 90KM DHX dymi
Cześć!
Fiat Ducato II 1.9td 90KM, 140.000km
Po zakupie przejechałem jakieś 150km do domu i wydawało się wszystko OK, tak jak i podczas jazdy próbnej.
Następnie wymieniłem olej (Motul 8100 X-cess 5W-40) i filtr. Wlałem 5l i stan na bagnecie był idealnie między min i max.
Po niedługim czasie zacząłem obserwować dymienie w kolorze białym, siwym, może delikatnie niebieskawym - nie wiem jaki konkretnie, bo mam wrażenie, że za każdym razem inny. Ustalmy więc, że nieokreślony ;)
Dymienie pojawia się różnie, zazwyczaj po odpaleniu (bez znaczenia czy zimny czy ciepły), czasami nie dymi po odpaleniu, czasami pod obciążeniem, a czasami nie. Czasami na postoju, czasami podczas jazdy.
Trochę posprawdzałem i oto jest lista obserwacji (oprócz dymienia) po przejechaniu jakichś 250km od wymiany:
1. pojawił się wyciek oleju z kolektora dolotowego
2. w rurach dolotu jest trochę oleju, ale chyba nie jest tego dużo jak na auto 20+ lat
3. wirnik turbo jest dosyć sztywny - od strony zimnej nie wyczuwam luzów (ani wzdłużny, ani osiowy)
4. pojawiła się kropla oleju na korku spustowym (ale może za słabo dokręciłem po wymianie, nie wiedziałem z jakim momentem na być dokręcony)
5. pojawiła się kropla/wyciek oleju na łączeniu wyjścia spalin z turbiny z przednią rurą wydechową
6. silnik wg mnie ładnie pracuje, nie zauważyłem problemów z brakiem mocy (oprócz tego, że generalnie ten silnik słaby jak na małego, ale jednak, kampera)
Podejrzewam, że przyczyną jest duże ciśnienie w skrzyni korbowej i dlatego puszcza olej przez dolot, i wydechem przez turbo.
Pytanie tylko co jest zatkane? Co sprawdzić? Czy i gdzie są w tym silniku jakieś separatory oleju, odmy?
Możecie mi pokazać na schematach lub opisowo podać, np. które rury odpiąć i sprawdzic? Gdzie jest odma, itd.
Inną przyczyną może być za dużo oleju, bo gdzieś widziałem (chyba w "Sam naprawiam"), że powinno być 4.5, a wlałem 5. Ale jest przecież między min i max no i 0.5l i tak by nie zrobiło różnicy, skoro między min i max jest 1l.
Chyba, że przy nalewaniu przytkało się coś w tej rurze wlewowej (na schemacie nr. 1)? Służy ona również jako odpowietrzenie skrzyni korbowej?
Sprawdzałem też zawór (na schemacie numer 9.) i był on całkowicie otwarty, byłem w stanie dmuchnąć swobodnie w obie strony.
Rozumiem, że on się przymyka przy podciśnieniu w dolocie (rurze wychodzącej z filtra powietrza)? Jaką pełni funkcję? Jak sprawdzić czy jest sprawny?
Załącznik 42859
Załącznik 42860
Załącznik 42861
Załącznik 42862
Załącznik 42863
Załącznik 42864
Załącznik 42865
Załącznik 42866
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Jeszcze jedna rzecz: na schemacie zauważyłem złączkę nr. 6 - nie pamiętam, żebym miał coś takiego gdy wymieniałem filtr.
Jakie zadanie spełnia? Zastanawiam się czy jej brak nie jest przyczyną np. zbyt wysokiego ciśnienia oleju (ale wtedy kontrolka chyba też by się zaświeciła).
Załącznik 42867