500L 1.4 Multiair automat - Błąd skrzyni P1CC000
Fiat 500L 1.4 multiair rok 2014 przebieg 131tys.km, skrzynia automatyczna DDCT.
Samochód od 3 lat bezproblemowo w moim użytkowaniu.
Wyświetliło się czerwone ostrzeżenie skrzyni wraz z opisem "check transmission" oraz check silnika i nie włącza żadnego biegu. Po kilku godzinach poszedłem do samochodu i ku mojemu zdziwieniu wszystko wróciło do normy (świeciła się tylko kontrolka check silnika) ale samochodem można było normalnie jeździć.
Po podłączeniu komputera diagnostycznego wskazuje błąd: (TCM 1DTC) P1CC000 – Pompa hydrauliczna zablokowana w pozycji Off.
Po skasowaniu błędu wszystko wróciło do normy i skrzynia działała bez zarzutu, nie przeciąga i nie szarpie.
Dwa tygodnie później sytuacja się powtórzyła z tym, że samochodem można było ruszyć dopiero po około 12 godzinach. Diagnostyka wskazała ten sam błąd. Błąd skasowany i w tej chwili jest OK, ale nie wiem jak długo.
Poziom oleju hydrauliki w normie. Olej czysty i klarowny. Silnik pompy działa prawidłowo (wymontowany i sprawdzony). Mokry jest zbiorniczek płynu hydrauliki i skrzynia od góry, tak jakby olej był wypluwany ze zbiorniczka, ale obecnie jego stan jest prawidłowy.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem lub podpowie co może być przyczyną, czego szukać lub na co zwrócić uwagę? Na forum są opisane różne przypadłości ale nie coś takiego.