Co mogłem zepsuć przy wymianie kierownicy, że wywala mi błąd ESP? ABS i Hill holder działają, przed wymianą kierownicy żadnych problemów. Kierownica przełożona z innej Cromy, w której też wszystko działało.
To jest widok strony w wersji do druku
Co mogłem zepsuć przy wymianie kierownicy, że wywala mi błąd ESP? ABS i Hill holder działają, przed wymianą kierownicy żadnych problemów. Kierownica przełożona z innej Cromy, w której też wszystko działało.
1. Krzywo założyłeś kierownicę, co prawda nie pamiętam czy wtedy wychodzi Hill Holder, ale całkiem możliwe że też. Patrz na wycięcia, mają byc idealnie, tylko wtedy może działać ESP, a że on korzysta z ABS to już jasne dlaczego?
2. Może być całkowita padlina z akumulatora, wtedy też są takie błędy.
Aku w miarę nowy, kręcił jak szalony przy ostatnich mrozach. Kierownicy nie da się chyba założyć inaczej niż w jedną pozycje (wycięcie w wieloklinie). Weszła mi ładnie, bez żadnego problemu i dobijania na siłę.
ABS i Hill holder działają, testowałem. Dziwny właśnie ten błąd jest bo ESP zawsze szło w parze z ABSem i HH - znam z doświadczenia (uszkodzone czujniki oraz przetarta wiązka z tyłu).
Czy kręcenie taśma od poduszki miało na to jakiś wpływ?
Mogłeś pokręcić czujnikiem kąta skrętu, albo źle dałeś kierownicę. Innej opcji nie ma. A kierownicę da się założyć źle, serio. Mnie się udało, to znaczy, że i tobie mogło się udać. ;)
Jeżeli aku jak piszesz, jest super, to nie ma innej możliwości. Jeżeli jest to przestawiony czujnik kąta skrętu to najszybciej będzie go z kompem ustawić, bo MES podaje kąt skrętu i jeżeli ustawisz go na 0 to równo zakładając kierownicę, błędy znikną.
Znalazłem ustawienia kąta kierownicy - wszystko się zgadzało. Skasowałem tylko błąd, przejechałem 30km i wszystko jest ok :)