Witam.
Wymieniłem wczoraj termostat. Poszło ok. ale zaczął wariować czujnik temp. zew. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego chyba. Może odpięcie aku to spowodowało? Jakieś pomysły?? Do tej pory działał idealnie.
To jest widok strony w wersji do druku
Witam.
Wymieniłem wczoraj termostat. Poszło ok. ale zaczął wariować czujnik temp. zew. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego chyba. Może odpięcie aku to spowodowało? Jakieś pomysły?? Do tej pory działał idealnie.
Tylko ze on tak jakby dzialal bo odczyty się zmieniają, ale o kilka stopni za dużo.
Bo coś zaśniedziało od soli.. to jest termistor ( czyli rezystor o zmiennej rezystancji zależnej od temperatury ).
Wystarczy że styk zaśniedzieje i zwiększy się rezystancja i już będzie pokazywał głupoty.
https://allegro.pl/oferta/oe-fiat-cz...BoCZIUQAvD_BwE
Też to przerabiałem. Przy minus 5 pokazywał 0. Wymieniłem i po sprawie. Trochę się nagimnastykowałem z tym rozbieraniem lusterka ale idzie ogarnąć. Nie wyciągałem całych kabelków tylko uciąłem ze starego i połączyłem z nowym czujnikiem. Skręciłem do kupy i działa bez zarzutu. Jak ktoś lubi się bawić to może jeszcze zlutować lub nałożyć rurkę termokurczliwą. U mnie tylko izolacja i w drogę.
...możesz zdradzić na jakiej firmy termostat wymieniłeś (ewentualnie jakie były koszty) - z góry dzięki z info
U mnie wskazówka temperatury wody szaleje albo wcale się nie podnosi - gdy sprawdzam aplikacją (przez OBD2 po BT) to odczyty też falują i nie pokrywają się ze wskazówką, różnice wynoszą nawet kilkadziesiąt stopni (np. wskazówka leży __ a na aplikacji temperatura skacze i pokazuje 50-70-30-60 stopni)....
Może wystarczy sam czujnik wymienić. Przy uszkodzonym termostacie raczej nie skacze temperatura tylko zwyczajnie jes niedogrzany silnik i nie osiąga temp 88*C. jeśli wskazania skacza jakoś szybko to raczej wina bedzie czujnika albo połączenia. Na otwartym termostacie przy obecnych temperaturach na pewno silnik dogrzał by sie powyżej 30*C. Ja obstawiałbym czujnik. Z resztą wymiana czujnika bedzie o wiele tańsza niż całego termostatu
...też podejrzewałem czujnik więc został wymieniony przy okazji serwisu olejowego (w listopadzie 2022)...niestety opisywany efekt utrzymywał się przez cała zimę; teraz gdy temperatura zewnętrzna jest na dużym plusie wskazówka zachowuję się poprawnie tj. trzyma pozycję pionu "I"