Błąd P0130 - Górna sonda lambda
Cześć, mam do zdiagnozowania pewien problem, chciałem się poradzić i upewnić bo w ASO oczywiście chcą wszystko wymieniać bez sprawdzania.
Pacjent to Tipo SW Diesel 1.6 z 2018r. Otóż pewnego razu po dość agresywnym najechaniu na próg zwalniający (jestem w 99% przekonany że to było dokładnie w tym samym momencie, ale nie dam sobie głowy uciąć) zapiszczało i zapaliła się kontrolka silnika.
Auto nie dawało żadnych objawów jakby coś było niesprawne, tego samego dnia sprawdziłem w komputerze i okazało się że to błąd P0130 - dotyczący górnej sondy lambda.
Zajrzałem pod maskę, na moje niekompetentne oko wszystko jednak wyglądało ok jeśli chodzi o kable itp, skasowałem błąd, zrobiłem trasę 150km i nic się nie działo, w drodze powrotnej jednak błąd powrócił.
Pojechałem do ASO żeby usłyszeć bez żadnego sprawdzania że oczywiście sondę trzeba po prostu wymienić - co jak poczytałem może nie być zupełnie konieczne bo podobno jest mnóstwo innych potencjalnych powodów?
Oni również skasowali mi ten błąd, następnego dnia błąd powrócił nawet nie w minutę po zapaleniu samochodu - czy to nie jest tak że sonda zaczyna działać dopiero jak się nagrzeje i dopiero wtedy ewentualnie powinien być wyświetlany błąd?
Zatem rodzą mi się w głowie dwa pytania - czy jest coś, co mogę sobie sam jeszcze sprawdzić, któryś bezpiecznik, może konkretnie któryś kabel w jakimś miejscu czy coś nie zwiera?
Jak najprościej znaleźć zamiennik takiej sondy jeśli rzeczywiście potrzebna będzie wymiana?
Dzięki za porady!