Hej wszystkim:) Czy ktoś się orientuje ile kosztowałby kapitalny remont takiego silnika a ile kosztowałby częściowy (chodzi o spalanie oleju nadmierne)?
Pozdrawiam:)
To jest widok strony w wersji do druku
Hej wszystkim:) Czy ktoś się orientuje ile kosztowałby kapitalny remont takiego silnika a ile kosztowałby częściowy (chodzi o spalanie oleju nadmierne)?
Pozdrawiam:)
Ile Ci zużywa tego oleju? Mam 1.2 16v z lpg w Punto 2 przebieg 270kkm, od 200kkm lpg i obecnie zużywa ok 1l/5kkm. Odkąd go mam a mam go od przebiegu 78kkm zawsze wymagał dolewki średnio ok 1l/10kkm oleju 5W-40.
Mój ma 253000 km nalatane a mam go od roku i zrobiłem 15000 km. Spala mi 1-1,25 l na 5000 km ( to zależy czy na miarce między min a max to 0,8 czy 1 litr - różnie podają informację na ten temat). No i nie mam lpg. Silnik był po zakupie uszczelniony, bo pocił się olejem;p Tak więc spala chyba przez pierścienie... Dymu za mną chyba nie ma (albo go nie widzę:D )
Mój Stilo (1.4) onegdaj też od nowości brał olej ale przeszedłem na olej GM 15W40 i przestał. Dojeździłem nim do 210 tys km i z silnikiem nic się nie działo.
Może w tę stronę spróbuj?
Remont kapitalny bym odpuścił. Gra nie warta świeczki przy wartości samochodu. Taniej wyjdzie dolewanie;) 4 lata temu byłem zmuszony do "remontu" 1.4 w stilo po wypalonych zaworach i zamknęło się to w kwocie około 2000 złotych. Kupując auto poprzedni właściciel uświadomił mnie że zużywa olej i Castrola 10W40 złopał aż miło. Zmieniłem ba Valvoline MaxLife 10w40 i spalanie zdecydowanie się zmniejszyło (z 3 litrów na 1 litr na 15 000 km). Na pewno na 15w40 bym nie szedł bo nie tedy droga ;)
Jak jesteś w stanie sam ogarnąć mechanikę to koszt remontu będzie groszowy jeśli głowica nie będzie potrzebowała obróbki. Mnie remont 1.9 JTD kosztował 2800pln na bardzo dobrych częściach ale głowicę ogarniałem sam. Jedynie planowanie mnie kosztowało.
Możesz spróbować zrobić płukanie silnika.
250 gr na tysiąc to nie tragedia. jaki lejesz olej. Może wystarczy zmienić na innej marki. Oleje znacznie sie między sobą różnią.