To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Rozrzad -
Rozrzad
Witajcie.
Przekroczyłem magiczną liczbę 90 000km i czas chyba na wymianę rozrządu i wszystkiego co z tym związane. Znam już kwotę i czas ustalić z serwisem datę wymiany.
Z tego co wiem to rozrząd powinien być wymieniony w przedziale 90 000km - 120 000km.
Zatem jak mam 90k to chyba nic się nie stanie jak zrobię go za 3tys. km bo szykuje mi się świąteczna objazdówka.
Czy rozrząd bardziej dostaje jak jeździ się po mieście czy latając po autostradzie ze stałą prędkością 120km/h?
Ile wydaliście na wymianę rozrządu?
-
U siebie w 1.4tjet zmieniałem po 115kkm. Koszt części pół roku temu 350pln, wymiana w własnym zakresie. Generalnie więcje dostaje rozrząd jak i inne podzespoły podczas jazdy po mieście. Większa ilość rozruchów i itp.
-
Ale po autostradzie kręci się ten rozrząd z większą prędkością i w dłuższym czasie. Jak jadę S3 i A2 to nie licząc bramek i zjazdu to 3h non stop 120km/h na zegarze
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Steyr a Ty jak masz w książce napisane, że co ile się wymienia?
A to nie jest, że liczba km lub co ileś lat?
-
tam jest lub w zależności co nastapi wcześniej. Bywają tacy co np w pandzie na bardzo podobnym rozrządzie przelatują pod 200 kkm no ale to łowcy silnych wrażeń. Instrukcja mowi że przy intensywnej jezdzie miejskiej i/lub w brudzie nalezy skrócić interwał nawet czasem 60 kkm podają. Ze też nie ma obudowie dziurki z zaslepką że możnaby sobie zerknąc w jakim stanie jest pasek.
-
Jako, że Tipek w grudniu zaczął dopiero szósty rok "zycia" i ma tylko około 48.300 km przebiegu to wymiana rozrzadu będzie pewnie w czerwcu 23 r. Będąc w serwisie (tam serwisuję Tipka) czyli w Cito Auto w Lublinie pod koniec czerwca 22 r. wziąłem o kosztorys wymiany rozrządu (1,4 T-jet) - i tak jest wyszczególnione: zestaw paska rozrządu z pompą wody - 440,oo zł, zmywacz do hamulców 600 ml - 27,oo zł, płyn do chłodnicy - 60,oo zł, montaż paska rozrządu (2,5 roboczogodziny po 160 zł) - 400,oo zł i opłata za utylizację płynów - 36,90 zł. Razem 963,90 zł. Zobaczymy co będzie w przyszłym roku.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Ale po autostradzie kręci się ten rozrząd z większą prędkością i w dłuższym czasie. Jak jadę S3 i A2 to nie licząc bramek i zjazdu to 3h non stop 120km/h na zegarze
Steyr a Ty jak masz w książce napisane, że co ile się wymienia?
A to nie jest, że liczba km lub co ileś lat?
Jak dobrze pamiętam 1.4 95KM i 1.4tjet 120KM serwisówka podaje 60tkm-120tkm lub 5 lat dla rozrządu. Bardziej obciążające dla rozrządu jest częsta zmiana prędkości obrotowej i ilość rozruchów.
-
W instrukcji jest tak:
Strefa niezakurzona wymiana paska rozrządu zalecana maksymalnie do 120k km. Niezależnie od liczby kilometrów pasek powinien być wymieniany co 6 lat.
Strefa zakurzona, ciężka eksploatacja auta (chłodny klimat, w większości w kieszeni, długa praca na biegu jałowym) wymiana paska rozrządu co 60k km lub niezależnie od liczby km pasek powinien być wymieniany co 4 lata.
Więc u mnie wersja pierwsza.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Strefa zakurzona, ciężka eksploatacja auta (chłodny klimat, w większości w kieszeni, długa praca na biegu jałowym)
Chyba zostanę tłumaczem można dowolne głupoty pisać i sie za nic nie odpowiada ;-). Całkiem jak polityk
-
W większości w mieście
Czepiasz się. Nie ma jak pisanie z telefonu komórkowego.
Gdybym był politykiem nie jeździłbym Tipo tylko minimum Ford Mondeo MKV
-
A czy to tjet i wolnego ssaka takie same rozrządy i pompy wody idą?
-
Szukałem rozrządu do 1.4 stilo i wychodzi na to, że wolny ssak czy z turbo , stary, nowy, wszystko to samo. Oczywiście tak twierdzę z opisu.
-
Ja się nie znam ale JTN czy Krówka to pewnie by wiedzieli
-
Pompa będzie ta sama, jednak pasek i napinacz mogą być inne. W każdym razie pompa do 1.4 8V w GP jest ta sama co do MA i T-Jet. Pasek i napinacz już nie. Nie miałem do czynienia z wolnossakiem 16V w temacie paska i napinacza.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
W większości w mieście
Czepiasz się. Nie ma jak pisanie z telefonu komórkowego.
Gdybym był politykiem nie jeździłbym Tipo tylko minimum Ford Mondeo MKV
A to sorry myślałem że to cytat z instrukcji. Tam akurat takie kwiatki to norma.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
A czy to tjet i wolnego ssaka takie same rozrządy i pompy wody idą?
To samo jest począwszy od protoplasty Fire 1.2 16v.