Szanowni Forumowicze
Zwracam się z pytaniem. Jak sprawdzić, gdzie jest zwarcie, kiedy podczas naciśnięcia pedału hamulca przepala się bezpiecznik 5A przy kolumnie kierownicy?
Wysłane z mojego ELEGANCE 6 przy użyciu Tapatalka
To jest widok strony w wersji do druku
Szanowni Forumowicze
Zwracam się z pytaniem. Jak sprawdzić, gdzie jest zwarcie, kiedy podczas naciśnięcia pedału hamulca przepala się bezpiecznik 5A przy kolumnie kierownicy?
Do sprawdzenia przewody w przelotce klapy bagażnika .
Przewody w przelotce są ok.
Musisz sprawdzic przewody ,czy nie mają zwarcia do masy.Odepnij odbiornik, zarowke i sprawdzaj,miernikiem .W fiatach "masa" to czarny...To zostaje jeden przewod do sprawdzenia, zasilanie.:wink:
Wygląda to tak: wpinam bezpiecznik F22, przekręcam kluczyk w MAR, naciskam pedał hamulca, światła stop zaświecają się i po chwili gasną, ponieważ na obwodzie jest zwarcie i przepala się bezpiecznik j.w. Przewody w przelotce są w porządku. Potrzebuję sprawdzić, gdzie jest to zwarcie. Jak to zrobić? Rozumiem, że ponownie wpinam dobry bezpiecznik, przekręcam kluczyk w MAR, demontuje lampę i sprawdzam piny w kostce, czy występuje napiecie? Oczywiście mogę zdjąć lampę, odkręcić żarówkę, podpiąć kostkę i też sprawdzić.
Kolejne pytanie, czy czujnik przy pedale hamulca może palić bezpiecznik? Z tego, co czytałem, czujnik przekazuje sygnał w spoczynku i przy naciśnięciu, ale nie wiem, czy dobrze to zrozumiałem.
Pozdrawiam i czekam na komentarze.
Jedz do elektryka...przez net nie wskaze ci miejsca zwarcia..
Nie pytałem, gdzie jest zawarcie, tylko jak sprawdzić, gdzie jest.
Witam !!!
Należy znać schemat elektryczny zapalenia się świateł stopu w samochodzie . Można zdjąć lampę , wypiąć kostkę i posprawdzać masę , zasilanie , kostkę przyłączeniową . Zadaniem czujnika jest zrobienie zwory . Zamiast bezpiecznika można wstawić żarówkę pełniącą rolę bezpiecznika . Powodzenia !!!
Pozdro !!!