To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Ciężko odpala -
Ciężko odpala
Witam. Jestem posiadaczem Fiata Croma 1.9jtd 150km. Problem polega na tym iż przy pierwszym odpaleniu samochodu kreci ale nie chce odpalić. Przy drugiej próbie męczy się ale w końcu odpala a z wydechu wtedy leci na początku biały dym. Jest ten problem gdy auto postoi dłużej. Akumulatot jest w 100% dobry. Pomóżcie od czego mogę zacząć szukać przyczyny.
-
Poszukaj na forum ,dzial "cromy" i "fiata bravo" -problem z cisnieniem paliwa.Pompa , wtryski ,itd.Temat poruszany X razy...:wink:
-
Cytat:
Napisał
Adamski39
Witam. Jestem posiadaczem Fiata Croma 1.9jtd 150km. Problem polega na tym iż przy pierwszym odpaleniu samochodu kreci ale nie chce odpalić. Przy drugiej próbie męczy się ale w końcu odpala a z wydechu wtedy leci na początku biały dym. Jest ten problem gdy auto postoi dłużej. Akumulatot jest w 100% dobry. Pomóżcie od czego mogę zacząć szukać przyczyny.
Przyczyn może być dużo więc trudno jednoznacznie odpowiedzieć..
- Zbyt mała prędkość rozrusznika/ silnika poniżej 170 obr/min
- Uszkodzone świece żarowe
- Uszkodzone wtryskiwacze - test na przelew, sprawdzić korekty na wtryskach...
- Zbyt niskie ciśnienie paliwa za filtrem lub na szynie CR ( kiedy był wymieniany filtr paliwa )
- Problem z czujnikiem położenia wału
- brak kompresji
- i masa innych jak zatkany DPF/ EGR / filtr powietrza / klapy wirowe ...
Pierwsze co należy zrobić to zdiagnozować auto, sprawdzić prędkość obrotową silnika podczas rozruchu bo to że się kręci nie oznacza że osiąga właściwą prędkość obrotową przy której może zostać podane paliwo.
To że leci biały dym to może być para wodna ale może to też być niespalone paliwo które jest lane przez wtryskiwacze...