Tipo LPG problem na zimnym silniku
Witam
Niedawno założyłem instalację STAG do Fiata Tipo (1.4, 100km, 2016r.) - (szczegóły instalacji dopisze)
Po założeniu instalacji auto jedzie ładnie, spalanie ok. 8,5.
Jednak pojawił się problem - nierówna praca na zimnym silniku. Diagnoza gazownika - za bogata mieszanka, kalibracja i przez moment było ok.
Po kilku dniach problem powraca, auto pracuje nierówno poodpaleniu rano, "strzela", potrafil zgasnąć samo z siebie po odpaleniu kiedy stał bez ruchu.
Dodatkowo jadac na 1 biegu, auto nie było w stanie przekroczyć 1100 obrotów, mumio gazu w podłodze. Jednocześnie czasem wyskakiwał check - wg gazownia błąd na cylindrze raz 3, raz 5.
Po chwili takiej "brzydkiej" pracy silnik łapał temperaturę (ale jeszcze nie przeskakiwał na gaz) i pracował ładnie i równo.
Dokonano wymiany świec bo to miał był problem - bez skutku.
Auto oddane do gazownika który podobno zdemontował całą instalację i założył ją ponownie wymieniajac uszczelki i wężyki - stwierdził że nie widział usterki ale po tym problem zniknął.
Po ok 2 tygodniach i 1k km problem zaczyna chyba wracać, auto po odpaleniu rano zrywa.
Pomocy bo nie wiem co mam już z tym robić.
Auto ma mniej niż 50k przebiegu, sporo w trasie.
Przed instalacja auto było na przeglądzie u innego mechanika, wszystko ok, nigdy nie było problemów.