Problem z przepustnicą...szarpanie i gaśnięcie
Witam, posiadam Cromkę z 2006 roku 1.9 jtdm 150 km. Ostatnio podczas jazdy auto delikatnie szarpnęło i od tego momentu zaczęły się problemy. Autem zaczęło szarpać , czasem efekt jest taki że przy wciśniętym gazie uczucie jest jak by ktoś mnie trzymał za zderzak. Do tego auto bardzo często gaśnie jak stanę na światłach. Wskazówka obrotomierza zaczyna falować i silnik gaśnie. Po zdjęciu kolana z przepustnicy zauważyłem że "talerzyk " od przepustnicy sam działa. Przymyka się i odmyka. Po sprawdzeniu błędów wyskoczy błąd numer P0638- sterowanie zaworem przepustnicy. Szczegóły błędu- zwarcie z masą . Po rozebraniu przepustnicy okazało się z pod plastikowego dekielka z elektroniką wylało się pół szklanki oleju. Wyczyściłem wszystko dokładnie , wypłukałem izoporpanolem , dodam tylko że cała mechanika , koła zębate i klapka chodzą idealnie bez zacięć . Po złożeniu okazało się że wszystko było ok przez tydzień . Postanowiłem zamienić dekielek z elektroniką z przepustnicy z 1.9 jtdm tylko 120 km . Wszystko ok, autem nie szarpie tylko za każdym razem gaśnie jak stanę autem.....pozatym pojawia się ten sam błąd ......Wszystkie kable , wiązki , bezpieczniki sprawdzone .....jakieś sugestie? Z góry dziękuję za pomoc