To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
215/55 r17 -
215/55 r17
Cześć,
czy ktoś z Was zakładał może opony w takim rozmiarze jak ma Tipo Cross - 215/55 R17 do zwykłego Tipo SW T-Jet? Mam felgi 17 (te ze szlifem) i opony 225/45 R17 - mam okazję przejąć opony 215/55 i się zastanawiam czy podejdą i nic się nie będzie obcierać Na całej średnicy jest 34 mm różnicy (te z profilem 55 są wyższe o 17 mm na stronę). Szczerze mówiąc, trochę denerwuje mnie ten mój niski profil w mieście i dlatego tak bym chciał wymodzić. Pozdrawiam :)
-
Nic nie będzie ocierać. Dobrze podejdzie.
-
Będzie Ci licznik zaniżał prędkość.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Będzie Ci licznik zaniżał prędkość.
Raczej będzie bliżej prawdziwej wartości porównując z GPS - mniejsze przekłamanie (licznik w osobówce pokazuje zawsze zaniżoną wartość prędkości). Przy niższych prędkościach może być niższa prędkość na liczniku niż w rzeczywistości, ale im szybciej tym według algorytmu jaki jest zaszyty w prędkościomierzu większy rozrzut licznika na minus. W moim przypadku np. na zimowych 215/55 R17 przy 60km/h GPS pokazuje 58km/h, a przy 225/45 R18 55km/h (jak dobrze pamiętam, w każdym razie na 18" jest ciut wolniej, ale im szybciej tym większa obniżka na -).
-
Z tym rozrzutem to i owszem, jak licznik był na lince to im większa prędkość tym wieksze zakłamanie.
W moim tipo na seryjnych 205/55/16 to co jest na liczniku jest wyższe od 1 do 3 km od wskazania gps. Zazwyczaj jest to 2km ale od wielkiego dzwonu potrafi się właśnie zawahać od 1 do 3 w całym zakresie rozwijanej prędkości. Sprawdzane na różnych gps.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Z tym rozrzutem to i owszem, jak licznik był na lince to im większa prędkość tym wieksze zakłamanie.
Jest dostępny zalecany wzór na zawyżanie prędkości na liczniku względem faktycznej prędkości. W moim GP, czy 500X, im większa prędkość tym zawyżenie na liczniku większe. Nie jest to ta sama wartość przy 30km/h, czy 100km/h.
-
I jak zwykle zalecenia sobie a życie sobie ;-)
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Jest dostępny zalecany wzór na zawyżanie prędkości na liczniku względem faktycznej prędkości. W moim GP, czy 500X, im większa prędkość tym zawyżenie na liczniku większe. Nie jest to ta sama wartość przy 30km/h, czy 100km/h.
Takie zabezpieczenie się producentów przed procesami sądowymi, że niby wg licznika prędkość była ok a jednak mandaty za przekroczenie prędkościach się płaci.
W moim Pugu 308 do setki licznik zawyża ok 6 km/h ale przy 140 km/h już tylko o ok. 4 km.
Przy tempomacie łatwo to na płaskim sprawdzić porównując wskazania z GPS.
-
Kupiłem Fiata Tipo 1.6 Mjtd 130 KM 2021 r, auto ma opony zimowe nie dość, że w słabej kondycji, to w rozmiarze 195/55/16. Teoretycznie rozmiar ten wg kalkulatora może być zamiennikiem.
Ale chciałem wykorzystać konieczność wymiany tych opon na zmianę na 215/60/16. Ten rozmiar z kolei, wg kalkulatora nie powinien być zamieniany z 205/55/16- czyli fabrycznym rozmiarem.
Najciekawsze, że fabryczna instrukcja Fiata Tipo dopuszcza takie zamiany:
Rozmiar 205/55/16 91V może być zamieniony na 215/60/16 z zastrzeżeniem, że musi to opona Bridgestone Turanza T005.
albo na większej feldze 17 -tce na 215/55/17, z zastrzeżeniem że mogą być to opony: Bridgestone Turanza T005, albo Falken Azenis FK510A Choć jak wiadomo naturalnym rozmiarem byłby 225/45/17.
Jest też wariant 225/40/18 ale marka opony to Goodyear modelu brak, felga musi być 7,5JX 18 H2 ET44.
Czy ktoś przeprowadził taką zamianę i jak to się spisuje. W powyższych postach czytam, że licznik będzie pokazywał bardziej wartość rzeczywistą a nie przybliżoną.
Nie ma tematu.
Straciłem ochotę na taką zamianę. Rozmiar 215/60/16 występuje przeważnie z indexem 99 co oznacza, że opony są raczej do minivanów/SUV-ów, bo zamiast 91- nośność 615 kg na oponę, to 99 oznacza, że opona jest w stanie wytrzymać 775 kg, co w praktyce oznacza, że będą twarde, sztywne nie mówiąc, że są dużo droższe.
-
ja posiadam na lato oryginalne felgi 18" i mam na nich założone opony Pirelii Cinturato P7, wcale nie musi być opona Goodyear.