Witam,czy jest opcja lub ktoś dokonał wymiany linek hamulca ręcznego przy Ducato 250 bez zdejmowania tarczy hamulcowej ??
Gdzieś kiedyś czytałem,że można to zrobić przez otwór śruby koła ale jakoś w to wątpię i dlatego pytam ??
To jest widok strony w wersji do druku
Witam,czy jest opcja lub ktoś dokonał wymiany linek hamulca ręcznego przy Ducato 250 bez zdejmowania tarczy hamulcowej ??
Gdzieś kiedyś czytałem,że można to zrobić przez otwór śruby koła ale jakoś w to wątpię i dlatego pytam ??
Ja nie robiłem linek, rozbierałem tarczobębny i też wydaje mi się, że rozpięcie i zapięcie końca linki ręcznego bez zdjęcia tarczobębna jest mało prawdopodobne. Ale może komuś się udało :) Ja to robiłem pierwszy raz (i w sumie drugi, bo oba koła) nie jest to jakoś wybitnie skomplikowane. A przy okazji można wszystko wyczyścić i sprawdzić :) Ewentualnie poprawić po poprzedniku, jak coś spaprał... :D
Tak jest. Robić prawidłowo i nie wymyślać wieśniackich metod na skróty. Układ hamulcowy NIE jest "bezobsługowy".
Im częściej się interesujesz i zaglądasz, tym lepiej.
Każda okazja do zajrzenia w zaciski/tarcze, czy bębny/tarczobębny jest dobra i należy z niej korzystać.
Skrócony przegląd, przeczyścić i nasmarować co trzeba (prowadnice itp.), sprawdzić stan uszczelnień, zużycie klocków/szczęk (ile zostało).
@ Kloit777 wyczyść sobie przy okazji pierścienie od ABSu i czujniki zużycia klocków. Bo jak się ich nie wyczyści, to potem świeci się kontrolka zużycia :D
No i dziękuję za potwierdzenie moich przypuszczeń :D
Swoją drogą myślałem,że to forum już umarło bo bardzo słabo chcą się co niektórzy dzielić wiedzą :roll: ale jak widać się myliłem.
Ma może ktoś momenty dokręcania tylnego zacisku,jarzma itp. Najlepiej całe tylne zawieszenie ;-)
Co do forum niestety częściowo się zgodzę, nad czym sam ubolewam :(
Momenty:
Czujniki układu ABS przy kołach: 8 Nm
Zacisk hamulca tylny śruba M10 korpus zacisku: 160 Nm
Zacisk hamulca tylny śruba M8: 18 Nm
Śruba koła z obręczą stalową 16": 180 Nm
Nie wiem, co jeszcze Ci potrzebne.
No dziękuję bardzo za info ale czy jesteś pewien,że zacisk tylnego hamulca to 18 Nm ?
W międzyczasie doszukałem się ,że to 30 Nm bo 18 Nm to trochę za mało ? Tak mi się wydaje :roll:
Wg książki serwisowej 'Obsługa i naprawa Fiat Ducato 2006 - 2014' wyd. 1, WKŁ 2021, str. 233: tak - 18 Nm. Sprawdzałem dwukrotnie przy wpisywaniu. I sprawdziłem teraz.