To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
problem z biegami -
problem z biegami
Witam . Croma 1.9 150KM.Dopadł mnie ciekawy problem z biegami. Otóż jak jest wysoka temperatura na zewnątrz , jak obecnie ponad 35 stopni
mam problem z wrzuceniem pierwszego biegu oraz wstecznego.Pozostałe biegi OK. Dzieje się to tylko przy wysokich temperaturach.Rano po odpaleniu jest ok.Ale jak np. dziś auto stało na parkingu w słońcu. Wracam z pracy . Odpalam jest ok. Market OK. Wracam do domu , na parkingu już wsteczny , jedynka stawiają opór.W zeszłym roku było to samo , najgorzej jest w korku. Jesień, zima ten problem nie istnieje.Skrzynia 3 lata temu była w remoncie ( wymiana łożysk i oleju). Wysprzeglik odpowietrzony, olej czysty.Co jest do wymiany????
-
Wymiana oleju, ale to ekspresowo i kup taki jaki być powinien, a nie że Heniek taki leje od 20 lat to będzie dobry. Taki jaki ma być i szczerze to jak jesteś wierzący, to możesz się modlić aby nie było zbyt póżno.
-
Jaki polecasz olej do skrzyni???? wyczytałem ze ten bedzie ok.amsoil manual transmission & transaxle gear lube 75w90
-
Zgodny ze specyfikacją producenta
-
Ja zalałem taki FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80. Do tego możesz dodać jakiegoś dodatku z MoS2
-
Wlałem taki Liqui Moly Olej przekładniowy Gl5 75w90. Nic to nie dało.O ile jedynka jakoś tam wchodzi (taki patent odkryłem , z dwójki wchodzi lżej, jakby nic nie blokowało)wsteczny nie wchodzi.
Na wyłączonym silniku wsteczny wchodzi bezproblemowo.
Dodam jeszcze LIQUI MOLY ŚRODEK DO REGENERACJI SKRZYŃ BIEGÓW MTF Z MOS2 20G MTF / LIQUI MOLY.
-
...a producent zaleca SAE 75W-80...
i pamiętaj, że otwór rewizyjny poziomu oleju w skrzyni M32 jest BEZUŻYTECZNY.
Dobrze jest mieć w środku 2,8, a nawet 3 litry.
-
Wlałem 2,9 .Zobaczymy czy środek MOS 2 coś zadziała.(już zamówiłem dwie tubki). Tutaj ciekawy artykuł n/t skrzyni M32.
https://www.wyborkierowcow.pl/awaryj...tach-poradnik/
-
Właśnie, a występują pozostałe symptomy zużycia skrzyni? Może wystarczy ustawić linki wybieraka.
-
Dzieje się to tylko w bardzo upalne dni , jak obecnie. W tym temacie był podobny problem > https://fiatklubpolska.pl/bravo-brav...iegami-12231/2, W moim przypadku problem dotyczy wstecznego,mniej jedynki. Ale dziś zrobiłem taki myk- wcisnąłem kilka razy sprzęgło i wsteczny wszedł, chociaż lekko haczył.Dodam ze biegi wchodzą sztywno , żadnych luzów.(ostatnio wymieniłem końcówkę linki- głowiczkę, był minimalny luz).
-
Brakuje pomysłów. Może jeszcze z płynem zakombinować. Wymienić, odpowietrzyć dobrze....
-
Do listy można dodać też wszystkie mocowania/łapy silnika/skrzyni. Każda z nich ma wpływ na pracę wybieraka.
Nie muszą być w oczywisty widoczny sposób zerwane, wystarczy, że są stare i zmęczone (zdeformowane).
-
@malec
Udało się rozwiązać problem?
Mnie dopadł teraz inny problem, ale nowego wątku chyba nie warto zaczynać.
Auto po tygodniowym postoju po minimalnym odpuszczeniu pedału sprzęgła załączało biegi. Po około 30 km jazdy pedał wpadł w podłogę przy próbie zmiany z 2 na 3 i jakoś bez sprzęgła wbiłem 3 i dotoczyłem się do domu.
Po odpowietrzeniu układu (dodam, że płynu nie ubyło i nie ubywa) sprzęgło "bierze" idealnie, ale 3 bieg wchodzi ze zgrzytnięciem, a 4 biegu nie ma wcale - nawet na wyłączonym silniku. Macie może jakieś sugestie poza demontażem skrzyni z auta?
-
Cytat:
Napisał
steffanson
@malec
Udało się rozwiązać problem?
Mnie dopadł teraz inny problem, ale nowego wątku chyba nie warto zaczynać.
Auto po tygodniowym postoju po minimalnym odpuszczeniu pedału sprzęgła załączało biegi. Po około 30 km jazdy pedał wpadł w podłogę przy próbie zmiany z 2 na 3 i jakoś bez sprzęgła wbiłem 3 i dotoczyłem się do domu.
Po odpowietrzeniu układu (dodam, że płynu nie ubyło i nie ubywa) sprzęgło "bierze" idealnie, ale 3 bieg wchodzi ze zgrzytnięciem, a 4 biegu nie ma wcale - nawet na wyłączonym silniku. Macie może jakieś sugestie poza demontażem skrzyni z auta?
Raczej to są dwie awarie, wysprzęglika i skrzyni. Być może próby wciskania biegu na siłe bez sprzęgła naruszyło jakąś linkę, cięgno które już ledwie się trzymało...
-
@lisekg
Czy mogę to sprawdzić samodzielnie bez kanału, jest możliwość odpięcia linek i ręcznej próby wbicia biegów bezpośrednio przy skrzyni?
Aktualizacja:
Croma przejechała już ponad 200 km i sprzęgło dalej dobrze pracuje, płynu nie ubywa. 3 bieg dalej haczy.