Witam
musiałem wymienić cała sprężynę kierownicy z czujnikiem kąta skrętu w kierownicy i niestety po wyminie wyskoczył błąd ESP. Musze zrobić kalibracje czujnika kata skrętu czy ktoś wie jak to zrobić we Freemoncie.
To jest widok strony w wersji do druku
Witam
musiałem wymienić cała sprężynę kierownicy z czujnikiem kąta skrętu w kierownicy i niestety po wyminie wyskoczył błąd ESP. Musze zrobić kalibracje czujnika kata skrętu czy ktoś wie jak to zrobić we Freemoncie.
Witam
dla zainteresowanych udąło mi sie to ztrobić jak poniżej.
Trzeba zdjąć tylną osłonę kolumny za kierownicą
odkręcić taśmę żeby była luźna 2 wkręty od góry
od tylu jest trzeba go wykręcić też 2 wkręty delikatnie wyciągnąć czujnik tak żeby było widać takie białe malutkie koło zębate
trzeba mieć cieniutki płask śrubokręcik żeby mus pokręcić tym kołem zębatym
podpiąć kompa przekręcić zapłon ustawić kierownice i koła na wprost, na kopie trzeba mis dane z czujnika skrętu i kolumny
teraz kręcić czujnikiem tak aby obie wartości były takie same najlepiej żeby wartość nie przekraczała +-5 stopni różnicy inaczej będą błędy
potem wszystko skręcamy w odwrotnej kolejności, trzeba uważać żeby czujnik się nie przestawił, mi się udało za 3 razem
potem resetujemy błędy od ABS i powinno być OK.
Nie ma możliwości skalibrowania z kompa nawet w serwisie, serwis Fiata proponuje jedynie wymianę całej sprężyny. Są na rynku naciągacze którzy mówią ze za 3tyś skalibrują, ale robią tak samo jak jak zrobiłem. A za godzinę pracy chcą 3 tyś. Więc warto samemu się pobawić.
Też mnie to czeka a nie wiem jak się za to zabrać. Trzeba będzie ściągać całkiem kierownicę i odpinać taśmę?