Ustawienie rozrządu Punto Evo 1.2 8v - jak się za to zabrać?
Witam,
Na wstępie proszę o wyrozumiałość, bo dla mnie temat jest dość nowy i mogę nieco mylić pojęcia. Szukałem lupką na forum i ogólnie od dwóch dni wertuję Internet, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Wzięliśmy się ze znajomym za wymianę rozrządu w moim Evo 1.2 8v. Wymieniliśmy pompę wody i przyznam, że daliśmy nieco ciała, gdy okazało się, że mamy do czynienia ze zmiennymi fazami rozrządu, a my zdążyliśmy zdjąć pasek nie mając blokad.. Także jak można się domyślić, teraz autko nie odpala, bo nie mogliśmy poprawnie ustawić rozrządu. Blokady są do nas w drodze i przymierzamy się do złożenia całości do kupy na dniach.
Do rzeczy. Co mnie zastanawia, to czy te blokady w zupełności nam wystarczą do ustawienia poprawnie rozrządu? Na dolnym kole pasowym jest znak, ale na górnym nie ma nic szczególnego i nie wiem czy jego pozycja ma znaczenie. Zakładam jednak, że skoro już coś przy nich majstrowaliśmy, to że mając założony pasek i obracając wałem może się okazać, że blokady (na wał + wałek) się nie schodzą, więc czy można bez obaw zdjąć pasek obrócić tylko górnym kołem żeby obie blokady się zeszły?
Ja to widzę tak, proszę o potwierdzenie lub poprawienie mnie jeśli się mylę:
1. Obracamy kołami pasowymi do momentu, aż zejdą nam się miejsca na założenie blokad. Zakładamy je.
2. Zakładamy pasek, napinacz. Dokręcamy napinacz.
3. Zdejmujemy blokady, robimy dwa pełne obroty na wale i sprawdzamy czy pasek się ułożył i kontrolnie czy blokady się schodzą.
4. W razie potrzeby poprawiamy napinacz. Składamy całość do kupy.
Na youtubach widziałem jak niektórzy luzowali kompletnie górne koło, tylko nie wiem za bardzo po co i czy też musimy to robić.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc!
P.S. W eLearn jest instrukcja w której mowa o luzowaniu koła pasowego, ale są przemiennie używane terminy "napędzane" i "napędzające". Zupełnie inaczej są też nazwane w opisie momentów dokręcenia.