Hej, potrzebuję na dniach zmienić klocki i tarcze przód + tył w mojej 500L. Czy może ktoś polecić konkretne modele/marki oraz sprawdzony sklep gdzie można je kupić? Na jakie zmienialiście u siebie? Co wybrać ? z góry dzięki za pomoc
To jest widok strony w wersji do druku
Hej, potrzebuję na dniach zmienić klocki i tarcze przód + tył w mojej 500L. Czy może ktoś polecić konkretne modele/marki oraz sprawdzony sklep gdzie można je kupić? Na jakie zmienialiście u siebie? Co wybrać ? z góry dzięki za pomoc
Też jestem zainteresowany pytaniem kolego wyżej. Czy w wersji trekking 1.4tjet układ hamulcowy jest taki sam? (Tarcze i klocki)
Witam.
mam Crossa z 2018 1,4tJet.
Wymieniłem klocki i tarcze na poniźszy zestaw:
Tarcze hamulcowe przód i tył polskiej firmy ATM Mikoda. - tarcze w wersji GT nawiercane i nacinane.
Tarce przód wentylowane 305mm/28mm (0389S), Tarcze tył 264mm/10mm (4303S) wg VIN.
Tarcze kupiłem bezpośrednio u nich na stronie.
https://www.mikoda.pl/produkty,szuka...032&type=12033
Do powyższych tarcz klocki hamulcowe: firmy EBC seria Zielona:
Klocki Przód: DP22248
Klocki Tył: DP22249
Nr sprawdzałem z numerami OEM Fiata i VIN w sklepie. i na stronie EBC.
Klocki Hamulcowe kupiłem w sklepie: www.ebrakes.pl
https://www.ebrakes.pl/dp22248-klock...,117022,121447
https://www.ebrakes.pl/dp22249-klock...,117022,121448
osoba kontaktowa Adrian Baranik tel. 572 355 345
Do tego wymieniłem płyn hamulcowy. Ostatecznie dałem zalać MOTUL RBF 660.
Nadmieniam, że oprócz płynu nie jest to mój taki pierwszy zestaw i jest to 4 zastaw w samochodach jakie użytkowałem i zawsze byłem bardzo zadowolony.
Ceny:
Tarcze - nie ma co przepłacać na inne tego typu tarcze jak nawet EBC, Zimmerman itp. Warto wspierać polską firmę, która robi super jakościowo produkty i za normalne kwoty, które nie odbiegają w niczym od renomowanych marek zachodnich. W ASO zwykłe OEM kosztują więcej :)
Klocki - najdroższy element ale jakość adekwatna do ceny i to, że ściągane z UK (ok. 550 PLN za kpl na tył i przód). Produkty EBC same się bronią jakością.
Płyn - cena wyższe jak inne płyny ale przy reszcie elementów to drobne, kupiłem najnowszy produkt z oferty motula i tyle.
Jak w spisach dla 500L nie ma modelu silnika 1,4 120KM to jest to samo co 1,6D 120KM.
Pozdrawiam
Sebastian
Mikoda kiedyś produkowała tarcze dla Brembo ;) Nie wiem, jak jest teraz. Dużo osób narzeka, że tarcze po przebiegu kilku tys. km wichrują się i podczas hamowania wibrują. Możesz coś więcej powiedzieć na ten temat? Jakie masz doświadczenia? I jak ocenisz jakość hamowania na Twoich zestawach w porównaniu do oryginalnych hamulców? :)
Dawno tu nie zaglądałem :)
Dzień dobry.
W kwestii tarcz MIKODY na przełomie 2021/22 czyli ponad rok temu wymieniłem je u mnie w 500L i drugim 500X dokładając klocki EBC zielone. Takie kombinacje robię już od ponad dekady w kilku autach.
Nigdy nie miałem z tymi tarczami problemu. Zestaw z klockami EBC hamował lepiej niż OEM.
W 500L przejechałem ok. 15 tyś km a 500X ok 8 tyś. Nie zauważyłem żadnych niepokojących pogłosów, drgań czy czegokolwiek.
Pozdrawiam
Sebastian