To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Wyciek oleju. -
5 załącznik(i)
Wyciek oleju.
Cześć może ktoś z Was przerabiał podobny temat u siebie.Croma 2010 r 1.9 multijet 150 km automat.
Chodzi o wycieki oleju w okolicy misy olejowej/wydechu/skrzyni biegów.
Mam wycieki jak na załączonej fotografii. Mechanik stwierdził że to z misy olejowej. Misa została wyjęta i wklejona na nowo. Wszystko od spodu zostało umyte. Po miesiącu jazdy wygląda tak jak na zdjęciach. Mechanik który wklejał miskę mówi że to widocznie z podziału skrzynia/silnik i winny jest uszczelniacz wału za kołem zamachowym. Chciałem już oddać auto do serwisu ASB na wyciągnięcie skrzyni i wymianę tego uszczelniacza ale Ci od skrzyń odsyłają spowrotem do tego co wklejał miskę bo mówią że to z miski. Ten od miski mówi że misa jest wklejona prawidłowo. Generalnie jedno wielkie wariatkowo. W związku z tym przypuszczam że to znany temat w Cromie i może ktoś z was miał coś podobnego i się z tym uporał? Generalnie tam chyba nie powinno być takiego syfu? Czy może ten typ tak ma? Generalnie zabawa w wymianę uszczelniacza jest dosyć droga i wolałbym uniknąć niepotrzebnego grzebania bo takie operacje zazwyczaj kończą się przypadkowym uszkodzeniem przez mechanika innych sąsiednich części. Załącznik 41760 Załącznik 41761 Załącznik 41762 Załącznik 41763 Załącznik 41764
-
W Cromie tego nie mam, ale w poprzednim aucie wyglądało to nawet gorzej i owszem winny był uszczelniacz.
-
O ile dobrze widzę to czarny olej z sadzą - więc uszczelniacz na wale
-
Właśnie dlatego pytam czy ten typ tak ma dlatego że w nowych peugeotach czy Fordach też tak cieknie a po wymianie uszczelniacza lepiej jest tylko na chwilę i znowu zaczyna lecieć. Tak więc robota bez sensu. Jeśli w Cromie nie jest to normą to może warto to naprawić. Choć od wymiany do wymiany oleju nie dolewam (wymieniam do 10 tyś km).
Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
lisekg
O ile dobrze widzę to czarny olej z sadzą - więc uszczelniacz na wale
Tak, ewidentnie to olej z silnika.
-
Poszedłbym w stronę ponownego demontażu miski i poprawnym jej zamocowaniu.
Moim zdaniem często najprostszy trop prowadzi do rozwiązania problemu.
-
Nie jest to normalna przypadłość w Cromach
-
Cytat:
Napisał
Marcin_Croma
Poszedłbym w stronę ponownego demontażu miski i poprawnym jej zamocowaniu.
Moim zdaniem często najprostszy trop prowadzi do rozwiązania problemu.
Mnie tylko zastanawia co poszło nie tak z ponownym montażem miski że dalej cieknie. O ile to właśnie idzie z miski. Ten mechanik co wklejał miskę zarzeka się że miska została zamontowana dobrze i to wina uszczelniacza na wale. Usunięcie tego wycieku to dość droga zabawa.
-
Umyć wszystko, przejechać się i sprawdzić ponownie czy to z miski czy z uszczelniacza wału czy może z pokryw głowicy cieknie w dół po bloku...
-
Kiedyś jak w mojej alfie zamontowali źle uszczelniacz na wale to po umyciu moze już na 2 dzień wisiała kropla oleju na samym dole łączenia skrzyni z blokiem. U ciebie widać jakby sie to sączyło wiec może faktycznie to z miski. Widze że na dole jest taka blacha przykręcona na 2 śruby do skrzyni biegów. Może po jej zdemontowaniu coś bedzie wiecej widać?
-
Cytat:
Napisał
malec17
Kiedyś jak w mojej alfie zamontowali źle uszczelniacz na wale to po umyciu moze już na 2 dzień wisiała kropla oleju na samym dole łączenia skrzyni z blokiem. U ciebie widać jakby sie to sączyło wiec może faktycznie to z miski. Widze że na dole jest taka blacha przykręcona na 2 śruby do skrzyni biegów. Może po jej zdemontowaniu coś bedzie wiecej widać?
Jak się dobrze przyjrzeć to widzę że leci w rogu gdzie skrzynia łączy się z silnikiem ale też na spojeniu miski z silnikiem a nawet po drugiej stronie wydechu cieknie po misce. Tak daleko olej z samego uszczelniacza wału raczej by nie zawędrował nawet pod wpływem szybkiej jazdy [emoji848]. Obawiam się że leci i z miski i z tego uszczelniacza wału.
-
Cześć, miałem tak samo jak u Ciebie, z tym, że mi trafił się remont silnika, po odebraniu samochodu od mechanika po kilku dniach pojawiła się znowu kropla, mechanik stwierdził, że uszczelniacz wału musiał być wadliwy.
-
Przypadłość fiatów przy przebiegu ok 120 tyś lubi przepuszczać uszczelniacz wału, niech mechanik umyje porządnie spód auta i po kilku dniach niech ściągnie blachę i endoskopem wejdzie i będziesz wiedział wszystko.
-
Cytat:
Napisał
szary1977
Przypadłość fiatów przy przebiegu ok 120 tyś lubi przepuszczać uszczelniacz wału, niech mechanik umyje porządnie spód auta i po kilku dniach niech ściągnie blachę i endoskopem wejdzie i będziesz wiedział wszystko.
Nie... Miałem 3 fiaty i w tym dwa po 300 tyś z żadnego nie ciekło
To przypadłość właścicieli, którzy oszczędzają na jakości oleju i jego wymianie. :cool: A potem obwinianie wszystkich że zanieczyszczenia uszkadzają uszczelnienia i same wałki ;-)
-
No nie wiem czy akurat to ma znaczenie. Od zawsze leje Valvoline wymieniam co 10-12 tyś km. Filtr oleju zawsze biorę oryginalny z ASO. Myślę że po pewnym przebiegu te uszczelniacze twardnieją/wyrabiają się i puszczają. Jak mi ostatnio wymieniali uszczelki chłodnicy oleju to były w dotyku tak twarde jakby były z plastiku. Nowe miękkie.