Wada fabryczna Fiata Tipo 1,4 16V
Witam.
W moim fiacie zauważyłem pewną wadę fabryczną.
Na desce rozdzielczej mamy słupek wskazujący temperaturę płynu chłodzącego i okazuje się że ów wskaźnik nie wskazuje temperatury tego płynu a pokazuje zaprogramowane przez komputer wskazanie by uspokoić kierowcę że jego samochód jest sprawny.
Zauważyłem to już na samym początku po kupnie auta że po przekręceniu kluczykiem i słuchaniu radia sam wskaźnik wędrował do połowy nawet kiedy silnik nie pracował.
Taki sam problem jest z wskaźnikiem akumulatora który też jest oprogramowany i pokazuje co chce po przekręceniu kluczyka.
Nie wskazuje zaprogramowanej funkcji i nie pokazuje ani napięcia akumulatora ani napięcia ładowania.
Po 2 i pół roku eksploatacji postanowiłem podłączyć obdlink mx plus i aplikacja w telefonie obdlink wskazuje temperaturę silnika czy płynu chłodniczego czy temperatury powietrza na dolocie.
Temperatury wszystkich wskaźników wskazywane poprzez obd na telefonie czy też na MES wskazują prawidłowe wartości.
Na dodatek po obd mam też wartość napięcia poprawną i wiem czy alternator laduje czy nie.
Czyżby producent źle podpisał programowo co te wskaźniki mają pokazywać czy tak jest we wszystkich fiatach.
Taki wskaźnik o temperaturze płynu chłodzącego jest ważny gdyż kiedy padnie uszczelka pod głowicą nie będziemy widzieć reakcji a będziemy czekać czy leci ciepłe powietrze z nawiewu czy zimne.
Mogę udostępnić film gdyby ktoś chciał jednak dopiero w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam.