Panda II sprzęgło wiskotyczne.
Mam problem z informacją na temat działania sprzęgła wiskotycznego w Pandzie. Nie wiem czy działanie jest prawidłowe czy wadliwe (kupiłem stary samochód-nie wiem jak działa nowe sprzęgło ). Sprzęgło ma działać tak .Jadę po asfalcie na wprost , koła mają taką samą średnice , sprzęgło jest lekko szczepione ,powiedzmy że 95% napędu jest na przód 5% na tył . Jadę po terenie śliskim , sprzęgło szczepia się , napęd jest przekazywany 50%na 50% na obie osie . I teraz jest problem, nie wiem jak sprawdzić czy sprzęgło nie jest za bardzo szczepione cały czas . Mam wrażenie że napęd na tylną oś jest włączony za szybko -za mocno . Jak robię manewry na parkingu ,przy kołach skręconych na max , samochód wyraźnie jest hamowany . Wiem że opory przy skręcie mają rosnąć , ale nie wiem o ile. Jakby ktoś miał Pandę II 4X4 to z chęcią z nim pogadam , a najlepiej jak zrobię rundkę jego Pandą na parkingu przy maksymalnie skręconych kołach -wtedy będę wiedział czy u mnie sprzęgło "skleiło się". Zrobiłem Pandą coś koło 6000 kilometrów od chwili zakupu , na razie nie rozwaliło napędu , ale może niszczę go systematycznie jeżdząć ze sklejonym sprzęgłem.