To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Hamulec bębnowy -
Hamulec bębnowy
Podczas aktualnego przeglądu technicznego, pojawiła mi się spora różnica w sile hamowania na tylnej osi, jeden z bębnów wymaga uwagii. Czy po 5 latach i 80 tys kn może być juz potrzebna wymiana jakis sprężyn lub szczęk czy raczej potrzebne czyszczenie po takim czasie? Zdarzyło mi sie że linka od ręcznego kilka razy przymarzła, wiec można sądzic ze sie coś uszkodziło przy takim ruszaniu?
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
czy raczej potrzebne czyszczenie po takim czasie?
Czyszczenie bębnów należy robić co 15-30tyś - niższa wartość będzie lepsza dla kondycji. W moim GP zrzucam bębny przy okazji sezonowej wymiany kół i traktuję bebechy sprężonym powietrzem - syfu jest dużo. Szczęki miałem wymieniane przy około 140tyś.km, samoregulator fabryczny.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
brylancik13
Czy po 5 latach i 80 tys kn może być juz potrzebna wymiana jakis sprężyn lub szczęk
Szczęki z tyłu po 80tyś. wymiana? Jeżeli jeździsz z zaciągniętym ręcznym to tak :tongue Normalnie wytrzymują grubo ponad 100tyś.km.
Z opisu wynika, że samoregulator nie działa jak należy. Może pomoże wyczyszczenie, ewentualnie wymiana. Ogólnie trzeba rozebrać, przedmuchać i sprawdzić.
-
Mechanik wstępnie umówiony, myślę że ogarnie bez większych kosztów w takim razie. Ewentualnie wymiana linek i powinien być spokój