To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
LPG w 500L -
LPG w 500L
Witam, jak w temacie.
Planuje montaż instalacji gazowej w swoim aucie.
Nigdy jej nie miałem w żadnym ze swoich samochodów.
W związku z tym nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie.
Potrzebuje rady jaką instalacją się zainteresować. Rady oczywiście poparte doświadczeniem ich właścicieli.
Jeżdżę 500L T-Jet 120KM.
Z góry dziękuje.:uklony:
-
Za bardzo nie pomogę, ale ja też zakładam. Instalator proponuje Staga lub 100 zł droższego BRC. Ten sam silnik 4 generacja pośredni wtrysk. Zobaczymy już jutro jak to będzie jeździć.
-
mam takiego samego jak ty fiata 500L trekking 1.4 t-jet ( zółty z białym dachem) od 5 lat z lpg. instalacja stag - sterownik stag 4 qnext wtryski ac2 ( zakładałem w warsztacie do którego jeżdzę od ponad 15 lat i zakłada tylko staga), wlew pod klapką a sterownik obok gniazda zapalniczki. przejechałem na gazie jak na razie tylko 30 tyś km bo to drugie auto którym jeździ żona. generalnie żadnego problemu nie ma. po 10 tyś km od założenia padła sonda lambda bezpośrednio za silnikiem. sam wymieniłem a koszt oryginalnej sondy ok 250 pln. filtry od gazu wymieniłem sam. spalanie jest wysokie. w mieście przy jeździe żony wychodzi 12 do nawet 13 litrów gazu na 100 km.
jak jade ja to jest ok 11 w mieście a na trasie ok 7,5 litrów ( na autostradzie do 110 km/h i 3/4 trasy lokalnej do 90km/h).
zmieniłem teraz opony z fabrycznych wielosezonówek na sezonowe - wiec moze spalanie spadnie z 0,5 litra a hałas na pewno się zmniejszy. fabryczne opony są kiepskie.
co do instalacji brc sequent 32 tez jest ok. miałem taką w clio 4 założoną w ASO renault i 80 tyś km na lpg poleciało z płatka. minus tylko taki ze nie wszystkie zakłady zajmują sie brc. stagem każdy za brc czasem co drugi.
-
Reduktor z lekkim zapasem (może się skusisz kiedyś na lekkie podkręcenie motorka no i z czasem reduktor traci swoją wprawność ) .Stag fajny -warto wyłączyć powiadamianie o serwisie, bo on zlicza odpalenia i możesz się zdziwić gdy wezwie po 8 tyś km . Dotrysk gdy serwisujesz instalkę co rok raczej niepotrzebny . Można się skusić o większą butlę niż klasycznie proponują . W 500X założyłem ponad 70 litrów ,lekka dopłata, ale rzadziej na stację .
-
6 załącznik(i)
Załącznik 41738 Instalacja Staga założona. Spalanie niewiele większe, "tire doktor" zamiast dojazdówki.
-
Witam, zdecydowałem się na LandiRenzo -
- Omegas 4,0
- reduktor LI 10
- wtryskiwacz Girs 4
- dotrysk benzyny
Co o tym sądzicie, montaż mam dopiero w połowie kwietnia?
Proszę o Wasze uwagi.
-
Na Gazeo to Landi polecają, wieć pewnie jest dobra.
U mnie po pierszych tankowaniach wchodzi do zbiornika ok. 45 litrów gazu i spalanie ok 1 L wyższe niż na benzynie. Teraz było niecałe 9,2 L. Czyli jakieś 48o km można przejechać. Przełączenie z gazu na beznzynę niezauważalne -- bez szarpania itp.
-
Tylko Stag. Z landi możesz mieć problem z serwisem, nie każdy warszat serwisuje te instalacje, druga sprawa, że nie są jakieś wybitnie lepsze, trzecia sprawa miałem instalację tej firmy w jednym aucie i były same problemy właśnie ze znalezieniem serwisu, który zajmie się tym g*wnem - mala wioska zwana Krakowem w małopolsce.
Bierz Staga, żadnych BRC, żadnych LandiRenzo
Zakładałem gaz w nowym 3miesiecznym fiacie przy przebiegu 7tys km, mam obecnie zrobione 81tys i dalej jeżdzę, zero problemów instalacja Stag parametrów nie pamiętam, pisałem chyba kiedyś o tej instalacji na forum.
-
Każdy ma swoje doświadczenia.
Ja w dwóch Fiatach (Brava i Stilo) mailem właśnie BRC 24 sequent i nie miałem z nimi żadnych problemów (w sumie ponad 150 tyś km).
Najwięcej zależy od warsztatu. Każdą instalację można spieprzyć, źle skonfigurować.
-
To u mnie w 500l MultiAir 165KM BRC Sequent24 (komplet). Tyle ze mniejszy niz u Was zbiornik bo moje auto miało koło zapasowe pod podłogą. W sumie wchodzi około 30l gazu.
W bagazniku pod półką mam włożoną płasko dojazdówke. Zrobione jakies 30tyś km i gaz sie zwrócił. Z gazu jestesmy zadowoleni na 110%.
Nie zadowoleni jestesmy z montazu. Trzeba było przesunąć filtr par paliwa na tył za zbiornikiem (był przed belką). Niestety albo zły montaż albo dłuższe przewody do tyłu powodują ciąłby bład EVAP small leak. Mimo 5 podejsc do serwisu (próby z dymem i cisnieniem i pod cisnieniem) nie udało sie tego naprawic.
-
500L 1.4 T-Jet 120 KM. Zamontowany stag qubox plus. Pozostałe elementy też staga. Zbiornik 42l- tankowane 37l. To mój kolejny sam. na LPG. Zaczynałem od I generacji. Montaż bardzo porządny. Po otwarciu pokrywy silnika nic nie widać. Zestrojony poprawnie. Po prostu ma jeździć i jeździ.
-
Dziś miałem przegląd instalacji gazowej Landi Renzo po dwóch latach jazdy około 24 tys.km
Żadnych przykrych zdarzeń, autko śmiga super. Wymiana dwóch filtrów, czyszczenie zaworka
w myjce, kontrola na kompie. Żadnych uwag. Polecam. Bezcenne przeżycia pod dystrybutorem.