25 załącznik(i)
Fotel pasażera - Wymiana ramy, przebudowa na fotek składany - rozbiórka fotorelacja
Witam was.
Postanowiłem z powodu braku innych zmartwień (na razie) zamienić stelaż fotela pasażera na wersję składaną w "stolik". Niestety moja wersja DYNAMIC takiego udogodnienia nie posiadała więc postanowiłem wzbogacić moją Cromę o taką funkcjonalność. Fotel znalazłem na znanym portalu aukcyjnym za śmieszne pieniądze w idealnym stanie. Odebrałem osobiście i z tego co widzę z datą produkcji na wlepkach na 2010 więc nowszy od mojego :rolleyes:. Niestety dobór identycznej tapicerki był praktycznie niemożliwy więc zmuszony będę do przełożenia stelaża/ramy.
W tym wątku załączę fotorelacje z tej operacji. Może komuś zdjęcia przydadzą się przy próbie naprawy fotela lub/i przełożenia stelaża.
Załącznik 41619
Rozpinamy osłonę materiałową... niestety nie ma tu zamka więc z zapięciem będzie zabawa
Załącznik 41620
Odczepiamy zapięcia
Załącznik 41621
I osłona fotela - przy nogach schodzi
Załącznik 41622
Po dwóch stronach fotela od strony tylnej są dwa zamki błyskawiczne i je odpinamy.
Odpinamy dwa wciskane klipsy w osłonie ( trzeba je ścisnąć) i zdejmujemy czarną osłonę
Załącznik 41623
Odpinamy zapinkę trzymającą gąbkę
Załącznik 41624
Demontujemy zaślepkę i odkręcamy pokrętło regulacji podparcia lędźwiowego
Uwaga: Pokrętło wychodzi tylko w jednej pozycji więc należy go przekręcić a następnie pociągnąć...
Załącznik 41625
Demontujemy rączkę składanego fotela - Pociągamy - jest zatrzask wchodzący w uchwyt metalowy widoczny na zdjęciach:
Załącznik 41626 Załącznik 41627
Demontaż osłony raczki składanego fotela. Osłona to dwa elementy wciskane w siebie i trzymająca się na zatrzaskach ( zapadkach ) które trzeba podważyć aby wyszła. Ja się z tym trochę mordowałem bo nie wiedziałem jak dokładnie jest to zbudowane. Wszystko trzyma się na tym metalowym wypuście i zatrzasku
Załącznik 41628 Załącznik 41629 Załącznik 41630
Kolejna czynność to wyjęcie prowadnic zagłówka. Prowadnice mają zatrzask, który zazębia się w metalowych rurkach od strony pleców/głowy pasażera. Należy go wcisnąć do srodka a następnie pociągnąć prowadnice do góry...
Załącznik 41631 Załącznik 41632
W ten sposób uwalniamy górną część fotela od ramy a dokładnie tapicerkę wraz z gąbką wyciągamy do góry i w bok na stronę uchwytu składania fotela.
Uwaga: Jest tam gumka widoczna po lewej strony (po przeciwnej stronie od tej białej linki z haczykiem który odpinaliśmy na początku) która trzeba odpiąć od ramy
Załącznik 41633
Z tapicerką siedziska niema tyle problemów bo odkręcamy wszystkie boczne osłony i wyciągamy pokrętło ustawienia pochylenia, rączki regulacji i osłony
Załącznik 41634 Załącznik 41635
Następnie ściągamy zaczepy od spodu z każdej strony od tapicerki
Załącznik 41637
Na końcu wciskamy te pręty po kolei do środka i zdejmujemy naciąg tapicerki
Załącznik 41636
Odłączamy wtyczkę maty wykrywającej pasażera od zespołu wtyczek wraz z przewodem - spinki
Załącznik 41638
I ściągamy górną tapicerkę wraz z gąbką
Załącznik 41639
Naszym oczom ukazuje się sama rama fotela (Jest dość ciężka) :cool:
Załącznik 41640 Załącznik 41641 Załącznik 41642 Załącznik 41643