Błąd alternatora P0621-94
Drodzy grupowicze...
#elektryka
Czy alternator został źle zregenerowany ?
Objawy. Jakieś 1.5 roku temu jadąc autem na chwilę przydławił mi się silnik. Myślałem, że EGR, przeczyściłem go ale sytuacja się ponowiła, podłączyłem komputer wyskoczył błąd P0621-94 Sygnał D+ alternatora, sporadyczny. Po skasowaniu wracał. W grudniu wymieniałem wspomaganie elektryczne, zero błędów ale był luz na wałku i stukało. Po wymianie cisza, zero błędów, problemów itd... Teraz oddałem alternator do regeneracji i pojawił się problem. Powyższy błąd P0621-94 Sygnał D+ alternatora wraca, dodatkowo po uruchomienia silnika nie zawsze gaśnie (czyt. świeci się ) kontrolka ładowania. W tym momencie nie działa wspomaganie, zmierzyłem napięcie na klemach akumulatora 14.3-14.4.V (ładuje). Dodanie gazu nie powoduje zgaśnięcia kontrolki. Czy dobrze rozumiem, że regulator nie podaje sygnału do komputera że alternator ładuje a komputer nie podaję napięcia na wspomaganie ? Wyczytałem ze wzbudzenie idzie na 19 pin komputera wg. elearna ale wtyczka i piny są ładne, nie są zaśniedziałe. Wcześniej przed regeneracją i poza błędem nie było problemu z instalacją obwodu ładowania. Nie gasnąca kontrolka pojawiła się po regeneracji, czasami nie zgaśnie. W czym może tkwić problem, alternator czy coś innego?
GP 1.9 multijet